Селітра

Селітра

Амонійно-нітратні добрива – група, до якої входять добрива з азотом, що знаходиться в амонійній та нітратній формах. До них відносяться аміачна та вапняно-аміачна селітра.

Аміачна селітра першого сорту містить в собі 34,4% азоту, а другосортна – 34%. Зовні гранули селітри мають форму кулі білого кольору з жовтим чи червоним відтінком. Їх розмір не перевищує 1-4 мм, а розчинність як в аміачній, так і в звичайній воді є досить швидкою. У складі аміачної селітри міститься два азоти: швидкодійний – нітратний, та малорухливий – амонійний. Це добриво фізіологічно кисле, але на кислотність ґрунту майже не впливає.

Використання нітрат амонію значно ускладнюється через швидку розчинність у воді, високу гігроскопічність та полімфорні перетворення, які спричинюють злежування добрива. Для того, щоб вирішувати цю проблему без економічних затрат, добриво випускають у формулі гранул, які містять мінімум вологи, в процесі виробництва використовуються кондиціонувальні добавки, а самі гранули добрива поверхнево обробляються речовинами, які здатні утворити гідрофобні плівки. Також, ефективним є і упакування селітри до добре герметизованої тари, що являє собою поліпропіленові мішки для масси 50 чи 100 кг, а також беги.

Зберігання та транспортування цього добрива з іншими заборонене, через високу вибухонебезпечність, яка значно підвищується при наявності легкозаймистих органічних речовин та деяких мінеральних кислот.

Аміачна селітра використовується як дієве добриво для будь-яких сільськогосподарських культур та вноситься до ґрунту як основне добриво та подальша підкормка сіялками. Широкого розповсюдження вона набула у вирощуванні колосових зернових культур. Вапняно-аміачна селітра  + Ca першого ґатунку має вміст азоту близько 25-28%, а карбонатів кальцію та магнію 18-34%, а другого ґатунку, відповідно, 20-24 та 34-36%. У порівнянні з аміачною селітрою, вона є більш вигідною, адже особисті властивості не дають їй злежуватися під час зберігання. У складі цієї селітри є карбонат кальцію, який знижує кислотність нітрату амонію. За регулярного внесення на кислі ґрунти, спостерігається позитивний ефект.

Амонійно-нітратні добрива дають хороші результати за внесення їх до висівання сільськогосподарських культур. Вони вважаються універсальними, адже можуть використовуватися як підживлення для різних видів рослин.

Made with