Шкідники кукурудзи

Шкідники кукурудзи

Сьогодні я розповім Вам про основних шкідників кукурудзи, та методи боротьби з ними.

На сьогодні відомо не мало шкідників які можуть харчуватись як вегетативними так і генеративними органами кукурудзи. Але кукурудза в меншій мірі пошкоджується шкідниками. І дуже часто їх вплив не значний, тому люди зазвичай використовують інсектицидний протруйник і на цьому все. Хоча дехто і використовує прямі обробки від шведської мухи, стеблового метелика, бавовникової совки та інші. Тож давайте розберемось з основними шкідниками.

Дротяники (личинки жуків роду коваликів) – пошкоджують насінинку, також молоді проростки та коріння, що призводить до в’янення і відмирання рослин. ЕПШ дротяника складає 2 особини на 1 метр квадратний. Є різні методи боротьби з цим шкідником, але найефективнішим залишається протруювання насіння інсектицидним протруйником.

Шведська муха, її вважають однією з най шкодочинніших серед комах. Кладка яєць припадає на період 1-2 листочки культури. Личинки вилупившись вгризаються в стебло, та викликають пошкодження і скручування листків, стрес та відмирання рослини. У боротьбі із мухами можна впровадити крайові обробки (фосфорорганікою), але краще працювати на упередження, системний інсектицидний протруйник забезпечить Вам хороший сон на початку вегетації.

Наступний – кукурудзяний стебловий метелик. Більш високі температури літом під час яйцекладки сприяють розмноженню цього шкідника. Метелик з червня по серпень відкладає яйця на нижню сторону листків кукурудзи, гусениці швидко проникають в стебло пошкоджуючи його та початки. Коли зруйновані судинні пучки та паренхіма – ми точно очікуємо зниження урожаю. Так, як гусениці зимують у стеблах культури для профілактики потрібно подрібнити рослинні рештки і заорати їх під час глибокої оранки. Як не дивно, але цей метод є одним із найефективніших у боротьбі зі даним шкідником. Гусениці переносять зниження температури до 25 градусів цельсію з позначкою мінус. І не факт, що на цьому закінчиться Ваша боротьба з даним шкідником. Ефективним буде внесення інсектицидів, а також використовувати біологічні методи такі як трихограма.

І ще один представник лускокрилих шкодить на кукурудзі – це бавовникова совка. Шкодять гусениці, які мають різний розмір та забарвлення. Вони розвиваються два -три тижні і на протязі цього часу можуть змінювати 6 поколінь. Розмір гусениці останнього віку може сягати 4-5 см. На кукурудзі в більшості випадків зустрічається на поверхні початку. Заходи боротьби із цим шкідником починаються із агротехніки, біологічними методами,  інсектицидами системної дії. Але ми повинні пам’ятати, чим старше покоління гусениці тим складніше нам її забрати. Потрібно подумати, якщо ми не спостерігаємо епізоотії, а зустрічаємо їх де не де – не факт, що нам потрібно боротись з совками. Втрати від шкідників можуть досягати від 5 до 20%. Якщо ми дивимось на кукурудзу і розуміємо, що тут 5 тон зерна на гектарі то треба задумати чи потрібно обробляти інсектицидом взагалі. Адже вона може бути економічно не виправданою. А якщо ми бачимо потенціал більше 10 -12 тон з гектара – тоді 20 % це 2 і більше тони. В цьому випадку обробка необхідна, потрібен системний препарат. Але спочатку потрібно оцінити ЕПШ та покоління шкідника. Коли заселеність досягла 5-8 екземплярів на метр квадратний – це та кількість, яка потребує внесення інсектициду.

Давайте зачепимо ще одного шкідника – це кукурудзяний жук діабротика. Це карантинний шкідник, але кажуть уже бігає по Черкащині. Це маленький жучок 5-6 мм, основну шкоду приносять личинки, вони обгризають коріння, в результаті чого корінь втрачає свої функції – порушується поглинання елементів живлення та вологи, що веде до відмирання рослин. Викорінити цього шкідника можна на ранніх етапах, перших його проявів. Боротися можна шляхом обробки насіння або використовувати гранулу інсектицидів у насіннєве ложе. Це ускладнюється через довгий період від посіву до масового відродження личинок (4-8 тижнів) і не всі інсектициди протримають такий час. Боротьба з імаго теж не проста, адже рослини кукурудзи вже високі і нам необхідна як супер крута техніка так і якісний дорогий інсетицид, який також не завжди принесе 100% результат.

Тож давайте працювати на упередження. Якщо проаналізувавши минулий рік, ми пам’ятаємо, що той чи інший шкідник у нас був то вірогідність його появи в цьому році – дуже велика. І щоб не дивитись як якийсь жучок чи черв’ячок їсть Ваш урожай, треба починати боротьбу з ним на ранніх етапах, ще з протруювання насіння. Але прогулянки по діагоналі поля ніхто не відміняв. Тож контролюйте своїх польових жителів і бережіть врожай!

Made with