Шкодочинність мишей

Шкодочинність мишей

Заселення полів мишами наносить велику шкоду врожаю. Пошкоджують сінокоси, заселяють скирти соломи і сіна, харчуються сходами під снігом, пошкоджують запаси зерна на складах. Наприклад, одна колонія мишей може завдати великих збитків господарству, знищивши до 1 центнера зерна. Існує декілька видів мишей - найнебезпечніша для агровиробників сіра полівка. Її ще називають “звичайною” полівкою. Цей маленький гризун небезпечний тим, що здатен розмножуватись протягом усього теплого періоду і не впадати в зимову сплячку. Сіра полівка в холодний період заселяється під сніговим покривом, риє неглибокі, розгалужені нори з гніздовою камерою, застеленою сухою травою, яка може проходити на глибину до півметра. В таких сховищах полівка залишає своє потомство. Одна така мишка може давати потомство - до 88 особин на рік. І це при тому, що мишата дуже швидко стають статево-зрілими - через 16-22 дня після народження. Якщо на Вашому полі нараховується 50-60 колоній гризунів, втрати врожаю можуть становити до 40%. Іноді через це виникає потреба пересіяти культуру.

Потомство полівки

Потомство полівки

Із року в рік умови для розмноження популяції мишей можуть відрізнятись і це напряму впливає на те, наскільки критичною буде ситуація з поширенням мишей у поточному сезоні. Часто посушливі весна та літо сприяють більш швидкому поширенню гризунів на полях. Якщо ж протягом року переважає дощова погода, а настає взимку різке потепління, природа сама обмежує поширення гризунів. 

  1. Ранніми морозами і відсутністю снігового покриву
  2. Зимовими відлигами і таненням снігу
  3. Ожеледицею та утворенням снігової кірки

Такі несприятливі погодні умови призводять до вимирання цілих колоній мишей та їх потомства. Більше про традиційні і сучасні методи боротьби читайте у статті Способи контролю мишоподібних шкідників. Рекомендується контролювати гризунів заздалегідь у періоди, коли умови сприяють їх розмноженню. Методи боротьби з мишами розрізняють профілактичні та винищувальні. У будь-якому випадку боротьбу з гризунами треба здійснювати як у період масового розмноження, та і в період низької чисельності.

Полівка харчується сходами

Полівка харчується сходами

Профілактичні допоможуть фермеру не довести ситуацію з польовими гризунами до критичного рівня, коли їх кількість значно перевищує норму. Найперше це залежить від рівня господарювання на власних землях:

  1. дотримання сівозміни
  2. боротьба з бур’янами в місцях поселення цих шкідників
  3. вчасне збирання врожаю без помітних втрат
  4. своєчасна та якісна оранка, якщо це заплановано у технології грунтообробки господарства.

Якщо ж говорити про цьогочасний контроль гризунів, треба оцінити економічний поріг шкодочинності мишей. Для цього рекомендується заздалегідь провести діагностику свого поля на предмет заселення його мишами. Рекомендуємо захист посівів починати за наявності 3-5 колоній на один гектар, навесні - від п’яти. Важливо проводити винищувальні заходи до появи снігового покриву.З мишами ведуть боротьбу біологічними препаратами, родентицидами, феромонними пастками, аміачною водою тощо. Методів боротьби безліч, але важливо пам’ятати, що варіант захисту треба підбирати в залежності від періоду проживання мишей, тобто враховуючи те, чим вони харчуються в цей час - зеленою масою, корінням чи зерном.

Залисини від хазяйнування мишей

Залисини від хазяйнування мишей

 Раніше найбільш популярним методом боротьби з гризунами була глибока оранка на 25-30 см, що руйнувала місця проживання мишей і створювала велику загрозу для майбутнього потомства польових мишей (гарантія загибелі до 75% гризунів). Але сучасний фермер знає, що глибока оранка часто йде врозріз із вологозбереженням і часто є поганим варіантом для посушливих регіонів. Тому зараз фермери все частіше використовують хімічні методи боротьби за допомогою спеціальних препаратів (біологічних чи родентицидів), які через часте використання можуть викликати у мишей резистентність.Детальніше про всі методи боротьби з мишами у цьому відео:

Made with