Шкодочинність попелиць і цикадок на соняшнику. Методи боротьби

Шкодочинність попелиць і цикадок на соняшнику. Методи боротьби

Попелиці і цикадки - шкідники, що не лише поїдають Ваш урожай, але й переносять збудників найнебезпечніших хвороб, від яких важко позбутись протягом сезону: жовта карликовість пшениці та ячменю, різноманітні гнилі, сажкові хвороби, мозаїчна хвороба цукрових буряків. Тож якщо на Вашому полі колонії попелиць і цикадок - можна прогнозувати серйозні затрати на фунгіцидні обробки!

2020 рік став особливо сприятливим для розвитку цих шкідників як на посівах злакових культур, так і на соняшнику. Поширені ці комахи по всіх регіонах України і питання їх контролю завжди корегується в залежності від їх кількості на посівах. Обробка інсектицидами проти цих шкідників рекомендується при їх значному поширенню - від 15% враження посівів. 

Як визначити, що на полі є попелиці і цикадки?

В першу чергу - зовнішній вигляд рослини. Наслідки шкоди цих шкідників с першого погляду можна сплутати із гербіцидним стресом. Листки соняшника так само скручені, зморшкуваті, прибиті. Рослина виглядає блідою та пригніченою. А при сильному пошкодженні шкідниками взагалі відмирає. Щоб виявити цих комах, варто зазирнути під листок рослини. Зазвичай там і збираються колонії шкідників. 

Ці комахи починають заселення посівів від країв поля, куди їх заносить вітром або іншими комахами. У попелиці, наприклад, є вірний супутник - мураха. Якщо ви помічаєте, що на полі багато мурах, це може бути ознакою присутності попелиць. Мурахи фізично переносять попелиць на посіви соняшника, шкідник живиться соковитим молодим листям соняшника, а мурахи - їх солодкими екскрементами. Вони ніби “випасають” попелиць, переміщуючи їх на більш молоді соковиті посіви і обороняючи від “сонечок”.

Якої шкоди посівам завдають ці шкідники?

Шестикрапкова, смугаста і темна цикадка - це шкідник злакових культур, але часто зустрічається на соняшнику через недотримання основних профілактичних заходів перед посівом культури. Вона мігрує протягом вегетації соняшника і живиться соками цієї культури, поширюючи найнебезпечнінші вірусні хвороби. Що ж стосується попелиць, то є два види, які інтенсивно шкодять на соняшнику: жовта геліхризова попелиця і бурякова листкова попелиця. Останні всеїдні, тому не нехтують солодким листям соняшника. Злакова попелиця рідше, але зустрічається на посівах соняшника. 

undefined

Так само, як і цикадки,вони мають хоботок колючо-смоктального типу, яким проколюють верхній шар рослин і смокчуть їх соки. Не можна сказати, що живлячись таким чином, цикадки і попелиці знищать Ваш урожай: шкода сокоруху соняшника від них мінімальна. Більшої шкоди наносять збудники хвороб, яких вони переносять із вражених рослин на здорові. В такому разі соняшник під загрозою вірусних хвороб, навіть якщо на Вашому полі немає сильного враження хворобами. Цикадки і попелиці - легкі шкідники, їх часто заносить вітром із сусідніх полів, тому треба бути готовим до розвитку найрізноманітніших патогенів. Крім того, солодкі виділення попелиць на листках - це сприятливе середовище для розвитку сажкових грибів. Через місця проколів на листях в середину рослини проникають бактерії та мікроорганізми, які призводять до гниття листової поверхні. Таким чином, просто живлячись на соняшнику - цикадки і попелиці можуть знизити Ваш урожай більш ніж на 50%.

undefined

Як боротись із цикадками та попелицями на соняшнику?Агротехнічний метод

  1. вирощування стійких до шкідників гібридів
  2. дотримання сівозміни
  3. лущення стрені із подальшою заробкою в грунт (пожнивні рештки культур найзручніше місце для перезимівлі цих шкідників)
  4. заорювання падалиці (сприяє знищенню попелиць на 98%)
  5. дотримання строків сівби культури
  6. гарна закладка по добривах, що підвищує стійкість культури до ушкоджень

Дотримання сівозміни - метод, який не варто недооцінювати у боротьбі з попелицями і цикадками. Так як в більшій мірі - це злакові шкідники, вони переносяться на соняшник завдяки падалиці пшениці чи ячменю. Крім того, велику роль у контролі таких шкідників відіграють зрідження посівів і застереження від близького сусідства з іншими культурами.Біологічний методОсобливо ефективним проти попелиць і цикадок буде використання проти них їхніх природніх ворогів - ентомофагів. Хижаки і паразити, що живляться цими комахами - можуть вирішити за Вас цю проблему. Це жуки й личинки кокцинелід, трихограма, кріптолемус, личинки хрізопи, мухи-дзюрчалки, золотоочки, мухи сирфіди, афелінус, жуки-сонечки. Застосування мікробіологічних препаратів проти попелиць і цикадок також показує свою ефективність на вражених посівах.Хімічний методСеред хімічних засобів захисту посівів від попелиць та цикадок досить ефективним є проведення передпосівного протруювання насіння з використанням інсектицидних препаратів. Якщо кількість шкідників досягла економічного порогу шкодочинності, варто обробити посів інсектицидами на основі таких діючих речовин, як альфа-циперметрин, диметоат, хлорпірифос з циперметрином тощо. Ефективні проти цих шкідників на соняшнику препарати Контадор ДуоЕнжіоКоннектШаманЗалп. Обробку посівів треба здійснювати за потреби, при значному заселенні рослин цими комахами. При цьому краще використовувати інсектициди, безпечні для бджіл, щоб не нашкодити соняшнику у період запилення.Попелиці і цикадки - шкідники, контролю яких зазвичай приділяється мало уваги, якщо мова не йде про цілі епізоотії цих комах, як було у випадку із чортополохівкою та сараною в минулих роках. І, все ж таки, це шкідники, яких не можна недооцінювати, якщо Ви не плануєте в цьому році серйозні затрати на фунгіцидні обробки соняшнику.

Made with