Що дійсно працює по листу?!

Що дійсно працює по листу?!

Ми з Вами говорили про основні добрива та азот, які необхідні для бажаного рівня врожайності у попередніх випусках – і основне, що би Ви мали винести із того – що система  живлення відіграє найбільшу роль у наших прибутках. Бо ж не можна купити свиню модної породи, не кормити її, і чекати, що виросте м’ясний гігант, який забезпечить родину м’ясом та салом  на увесь рік – я жартую, жартую. Але Ви знаєте, що голодна свиня не росте, так само не ростуть наші рослини, якщо голодні. Та сьогодні не про це, а про листове живлення.

Підживлення рослин по листу має найбільший ефект в інтенсивних технологіях на гарних родючих грунтах і потужних посівах, а наша допомога по вегетуючих рослинах скорегує нестачу одного макро- чи мікроелементу. Листові підкормки не вирішують проблем основного живлення, бо основне ми повинні покласти в грунт, але можуть допомогти нам використати те, що ми вже поклали.

Так, наприклад, при знижені  температурного режиму знижується засвоєння  основних елементів – азоту, фосфору і менш чутливого серед них  калію. Навіть якщо в грунті всі ці елементи у достатній кількості, у період стресу рослини не зможуть засвоїти його і залишають пропуски в наших технологіях (дірочки, через які прокапує наша врожайшість).

Коли ж наступають ці критичні дні…. ой, періоди у озимини?

Найчастіше ми помічаємо це на наших полях, коли відбувається значне пониження температури навесні після того, як пшениця відновила вегетацію (в нас на півдні зараз саме такий критичний період,та коли відбувається інтенсивне наростання вегетативної маси… А це коли? Так, в період виходу у трубку.

Які елементи засвоюють рослини через листок?

Найшвидше і найбільше засвоюється вегетативними органами  азоту у амідній формі, в такому вигляді він швидко проникає через кутикулу листків і починає працювати.

Ще нас лякають деякі менеджери, що у  цей самий критичний період зниження температури (який ми маємо зараз) рослини  не використовують фосфор та калій, і це негативно відіб’ється на нашій рентабельності. І дійсно, коли ідуть такі перепади температур, рослини не засвоюють практично ніяких елементів із грунту, у них стрес (модне слово на сьогодні)…. і дійсно хоть не їдь на ті поля, такі ті вже посіви бідосі стали…. ладний хоч сам за них рости.

Хоча через листок  фосфор і калій засвоюється значно гірше, ніж азот у десятки разів, користь від таких обробок звичайно є. Але тут потрібно врозуміти деякі аспекти. По-перше, найефективніше рослина буде застосувати фосфор у період після відновлення весняної вегетації, коли озимина іще до кущується і іде активне відбиття вториної кориневої системи. Та коли основний стрес минув – вона знову готова розвиватись і ми можемо пришвидшити цей процес (але є такі препарати, які можуть підготувати посіви до стресу. Якщо цікаво, пишіть нам і ми підготуємо інформацію про це, а можливо хтось хоче поділитися своїми напрацюваннями – за гарні коментарі та поради хочемо розіграти черговий приз.

Із фосфором запам’ятали – в період стресу, коли ми візуально бачимо нестачу фосфору (наприклад, фіолетове забарвлення) можемо дати його по листу.

Далі калій: кращий ефект від калію буде при використанні його по вегетуючим рослинам у спекотну погоду для підтримки тургору рослин.

Також добре будуть працювати і мікроелементи, проникність в них буде в рази слабша, але швидша, ніж у фосфору та калію, до того ж їх потрібно значно менше і вони не будуть так швидко вступати в реакції з утворенням нерозчинних сполук, якщо ми вносимо їх у  грунт. Не забуваємо і про сірку із магнієм, всі пам’ятають про додавання сульфату магнію коли працюємо із амідним азотом.

Ми сьогодні говорили про елементи, які варто вносити по листу з метою коригування живлення. Потрібно пам’ятати про доцільність, не потрібно скуповувати все, що знаємо чи не знаємо і поливати ним поля. Спочатку оцінюємо загальний стан посівів, погодні та грунтові умови, різні варіанти внесення і можливий позитивний ефект. В результаті приймаємо своє рішення.

Made with