Що таке BBCH ?

Що таке BBCH ?

Бі Бі Сі Ейч – що це за літери і що вони означають?Певно багато хто з Вас чув цю абревіатуру. Це загальноприйнята у світі шкала фаз росту і розвитку рослин (фенологічних фаз) В україні активно почала використовуватись з 2013 року. Насправді це більше необхідність ніж мода.

Адже в світі існувала чітка система класифікації рослин – латинь. Всі агрономи користуються латиною для спілкування із закордонними колегами. А от єдиної класифікації фаз розвитку культур – не було.

Що, як ви здогадались – викликало певні незручності через використання в різних країнах різних систем класифікаці етапів органогенезу.Тепер, завдяки цій шкалі агроном з України може з легкістю зрозуміти колегу з німеччини а той американського землероба. Ця система використовує десяткову систему коду, тобто вегетація культури поділяється на 10 фаз  і 10 підфаз, а на виході маємо 100 фаз розвитку, де 0 – це насіння, а 99 готова культура.

Насамперед дана шкала необхідна для комунікації агрономів. Для ефективної взаєморозуміння виробників оборотних засобів з фермерами. Наприклад: фази застосування фунгіцидів на зернових. Є чіткі таймінги, що не прив’язуються до календарних свят, повноти місяця чи глибини запою. Агроном йде на поле, відбирає певну кількість рослин для точності та шляхом повздовжнього розрізу визначає фазу розвитку рослини. Яким чином визначається конкретна фаза ми поговоримо пізніше.Отже, ВВСН – міжнародна, загальноприйнята шкала, що вказує на якому етапі органогенезу знаходиться культура

Made with