Що таке меліорація?

Що таке меліорація?

Напевно кожен агроном хоча б раз у своїй практиці здійснював меліоративні заходи, так як багато які з них спрямовані на поліпшення структури грунту та її змісту. Розпушування, первинна обробка, зрошення, вапнування і багато інших процесів – все це і є меліорація.

Отже, що ж це таке, з точки зору українського законодавства?Меліорація – це комплекс меліоративних заходів, які здійснюються з метою регулювання водного, теплового, повітряного і поживного режиму ґрунту, збереження і підвищення його родючості та формування екологічно збалансованої структури наділів.Начебто все зрозуміло, багато вологи – сушимо, мало опадів – зрошуємо, кислий грунт – вапнуємо, надлишок натрію – гіпсуєм.

А тепер давайте розберемося, які є види меліорації? Розрізняють гідромеліорацію, агролісомеліорації, культурнотехнічну і хімічну.Перша потрібна для того, щоб регулювати водний режим. Вважається однією з найбільш багатовитратних систем. Агролісомеліорація допомагає боротися з повітряної ерозією, яка є набридливим ворогом для Півдня України з великими площами степів. Неприємним фактом є те, що по всій території країни знищуються насадження лісопосадок, а це, в свою чергу негативно впливає на верхні шари грунту.Культурнотехнічні прийоми ​​знадобляться, наприклад, в обробленні цілини або неугідь. Прибирання каменів, моху, пнів та інших, що засмічують грунт, матеріалів – ці види робіт спокійно можна віднести до третього виду меліорації. Напишіть в коментарях, якщо Вам доводилося окультурювати такі ділянки землі і як Ви це робили?

І, звичайно ж, хімічна, спрямована на поліпшення складу землі, яка обробляється. Мається на увазі внесення вапна, гіпсу або інших хімічно активних речовин. Навіщо це робиться – не з чуток знають багато аграріїв. Як бачимо, є безліч проблем, пов’язаних з екологічною ситуацією в Україні. Майже кожен з регіонів бореться з вітровою та водною ерозією, нерівностями рельєфу, кислотністю грунту. Чого тільки варта недостатня кількість опадів на Півдні, та, втім, і по всій країні.

Made with