Що впливає на ефективність гліфосату?

Що впливає на ефективність гліфосату?

При використанні гліфосату бажано дотримуватись рекомендацій, які зроблять його дію максимально ефективною. При певних умовах речовина, що входить до складу гліфосатів, а це зазвичай ізопропіламінна або калійна сіль, може бути не стабільна, а значить, що вона не буде працювати. Тому кожен фермер має знати, на що треба звертати увагу, щоб отримати максимальний ефект від внесення гліфосату.

І першим пунктом, як це не дивно, буде банальна кислотність води, з якої ви формуєте баковий розчин. Гліфосат - речовина, яка особливо чутлива до лужного гідролізу. Якщо кислотність води більша 7, треба використовувати засоби для підкислення розчину. Гліфосат в таких умовах працювати не буде. Визначити pH води можна за допомогою звичайного pH-метра або тест-смужок.

Крім того важливо розуміти, чим довший час зберігання готового бакового розчину з гліфосатом, тим менша ефективність препарату. При кислотності менше 6 допускається зберігання до 24 годин. При 6-7 рекомендується розчин застосовувати одразу, якщо ж кислотність перевищує 7, то без підкислення ефективність буде низькою. Отже, намагайтесь вносити гліфосат одразу після приготування бакової суміші, бажано за 1 годину після її приготування. В будь-якому випадку, перед внесенням гліфосату, зверніть увагу на етикетку. Дуже часто в інструкції вказано pH, при якому речовина буде стабільною.

Другий, не менш важливий фактор - це жорсткість води. Водойма, з якої ви берете воду для бакової суміші, може бути з великим вмістом розчинених в ній солей. Таке явище часто спостерігається при посухах. У воді з подібних джерел можуть бути розчинені іони Ca2+, Mg2+, Na+, SO42–, Cl–, HCO3–. А вони мають найбільший вплив на діючу речовину при формуванні бакового розчину. Гліфосат зв’язується з цими елементами і швидко випадає в осад. Як результат - неефективна суміш. Вимірюється жорсткість води ЕС-метрами, які визначають рівень електропровідності води. Недопустимим рівнем жорсткості води вважається 8,00 ммоль/л. 

Крім того, не варто недооцінювати вплив органічних речовин на ефективність гліфосату. Набираючи воду зі ставків чи річок, подбайте про фільтр для забору води, хоча б саморобний у вигляді звичайної панчохи. Це вбереже вас від великих втрат через забруднену воду. 

Гліфосати мультинаціональних виробників часто мають у своєму складі специфічні інертні добавки (сурфактанти, піногасники, ад'юванти і т.д.). Такі речовини покращують роботу препарату навіть при несприятливих умовах, але, купуючи генерики будьте уважні в застосуванні.

Часто ефективність гліфосатів залежить від концентрації препарату. Варто використовувати низькі норми витрати робочого розчину (50-150 л/га) на гектар при високій концентрації препарату (від 2% і вище). Чим нижче норма витрати гліфосатів, тим більше якість води впливає на його ефективність.

Якщо вода, яку Ви додаєте в бак, лужна, то найкращий ефект від внесення гліфосатів буде при його застосуванні з сульфатом амонію, аміачною селітрою та КАСом. При чому рекомендується спочатку додати кислі речовини, а потім гліфосат. 

Розмір краплини - це один із найважливіших факторів, який впливає на ефективність гліфосатів. Від того, як ви налаштуєте обприскувач, залежить результат внесення. Обприскувати гліфосатом треба при низькому тиску до 2,5 кг/см зі спеціальними форсунками, які мають низьку пропускну здатність для утворення великих крапель до 300 мікрон. 

Обробку не рекомендується проводити у спеку. При інтенсивній сонячній інсоляції листя бур’янів в’яне, тому поглинатиме менше діючої речовини, ніж у прохолодну погоду. Тому радять обприскувати гліфосатами рано вранці або ввечері, щоб препарат міг вільно потрапити до рослини через відкриті продихи, а розміщення листків було максимально зручним для нанесення препарату.Обробку гліфосатами проводять в період активної вегетації рослини від 10 см. Внесення гліфосату раніше цієї фази матиме слабкий ефект або не матиме сенсу зовсім.

Отже давайте підсумуємо всі фактори, на які треба звертати увагу при внесенні гліфосатів:

  1. Кислотність води
  2. Жорсткість води
  3. Вміст органічної речовини у баковій суміші
  4. Час зберігання бакового розчину
  5. Інертні добавки у складі препарату
  6. Норма витрати препарату
  7. Розмір краплини при внесенні
  8. Температурний режим і погодні умови
  9. Фаза рослин

Якщо Вам була корисна стаття, напишіть нам про це у коментарях і ми підготуємо для Вас матеріал про те, як обрати гліфосат, у чому між ними різниця і які найбільш дієві. 

Made with