Схожість насіння. Перевіряємо самостійно вдома

Схожість насіння. Перевіряємо самостійно вдома

Рано чи пізно в житті кожної агронома настає цей момент, коли треба визначити схожість насіння.

Схожість насіння - це показник, який вказує на кількість схожих насінин в% від загальної маси. Використовується для визначення норми висіву.

Визначення схожості і енергії проростання однаково важливо для всіх культур, які висіваються в господарстві. З практики можу сказати, що агрономи зазвичай приділяють увагу визначенню схожості тільки гібридного насіння соняшнику, кукурудзи або ріпаку. Це також важливий процес для зернових, сої та інших культур. Тому що відсоток невсхожімі насіння невблаганний і буде зменшувати потенціал врожайності всіх без винятку культур.

Як визначити схожість? В першу чергу нам потрібно відібрати середню пробу з насіння. Якщо це тільки з гібридними соняшниками, кукурудзою або рапсом то з різних мішків, а якщо з бурту то з різних місць і з різної глибини. Коли ми маємо середню пробу насіння треба відібрати чотири зразки по 50 насіння.

Коли ми сформували зразки, нам потрібно закласти їх на пророщування. У домашніх умовах для цього потрібна посуд і папір з хорошою здатністю до утримування вологи. Залагоджуємо достатню кількість паперу на дно, висипаємо насіння. Розкладіть насіння рівномірно по поверхні і накриваємо їх зверху папером і заливаємо водою. Вологи багато не потрібно, налийте стільки, скільки зможе увібрати папір. Адже нам не потрібно, щоб насіння плавали.

Помістити зразок потрібно в місце зі стабільною температурою без перепадів і бажано щоб вона була в межах 20-30 градусів. Ми залишаємо насіння проростати - в залежності від умов і культури цей процес може тривати від 2 до 7 днів. І не забудьте регулярно додавати воду.

Переконливо рекомендуємо Вам перевіряти на схожість кожну партію насіння!Навіть якщо у неї є сертифікат! Знання - це урожай!

Made with