Схожість насіння. Визначення самостійно вдома.

Схожість насіння. Визначення самостійно вдома.

Рано чи пізно в житті кожного агронома настає цей момент, коли треба визначити схожість насіння.

Схожість насіння – це показник, який вказує на кількість схожого насіння у % від загальної маси. Використовується для визначення норми висіву.

Визначення схожості та енергії проростання однаково важливе для всіх культур, що висіваються в господарстві. Із практики можу сказати, що агрономи зазвичай приділяють увагу визначенню схожості тільки гібридного насіння соняшника, кукурудзи або ріпаку. Це однаково важливий процес для зернових, сої та інших культур. Бо відсоток несхожого насіння невблаганні і будуть зменшувати потенціал врожайності всіх без винятку культур.

Як визначити схожість? В першу чергу нам потрібно відібрати середню пробу з насіння. Якщо це тільки з гібридними соняшниками, кукурудзою чи ріпаком то з різних мішків, а якщо з бурта то з різних місць і з різної глибини. Коли ми маємо середню пробу насіння треба відібрати чотири зразки по 50 насінин.

Коли ми сформували зразки, нам потрібно закласти їх на пророщування. В домашніх умовах для цього потрібна посудина та папір з гарною вологоутримуючою здатністю. Укладаємо достатню кількість паперу на дно, висипаємо насіння. Розкладіть насіння рівномірно по поверхні і накриваємо його зверху папером та заливаємо водою. Вологи багато не потрібно, влийте стільки, скільки зможе набрати папір. Адже нам не потрібно щоб насіння плавало.

Помістити зразок треба із стабільною температурою без перепадів і бажано щоб вона була в межах 20-30 градусів. Залишаємо насіння проростати, залежно від умов та культури цей процес може тривати від 2 до 7 днів. І не забудьте регулярно додавати воду.

Переконливо рекомендуємо Вам перевіряти на схожість кожну партію насіння!Навіть якщо у неї є сертифікат! Знання – це урожай!

Made with