Сидерат. Зелене добриво - панацея чи плацебо?

Сидерат. Зелене добриво - панацея чи плацебо?

Добрива з року в рік стають все цікавішою і цікавішою темою в розмовах агрономів, а особливу цікавість викликає таке органічне добриво як сидерат. Ми дамо відповідь на питання – чи вартий сидерат уваги сучасного аграрія?

Сидерат це так зване зелене добриво, тобто культури, які вирощуються з метою послідуючої заробки в грунт. Прийнято вважати, що такий прийом покращує структуру грунту, збагачує азотом та пригнічує ріст бур’янів. Той факт, що сидерат буде конкурувати з бур’янами не викликає сумніву, а от забезпечення землі азотом – це звучить дуже голосно та викликає песимізм. Фактично ви не вносите азот, то звідки ж він береться? Все питання у формулюванні. Насправді кількість азоту в грунті може збільшитись тільки при використанні на сидерат бобових культур з бульбочковими бактеріями, які будуть фіксувати азот. У всіх інших випадках кількість його залишається стала. А як же тоді сидерат “збагачує” грунт азотом?

Вся фішка в тому, що рослини-сидерати під час своєї вегетації засвоюють азот та інші елементи з грунту, і при подальшій заробці їх у грунт надходить велика кількість легкогідролізованого азоту з клітинним соком зелених рослин. Простіше кажучи використанням сидерату Ви переводите азот у легкодоступну форму, але кількість його в грунті залишається сталою.

Ок, з формулюванням розібрались, але чи потрібне нам таке дороге задоволення, якщо кількість азоту все одно не збільшується і урожаю з сидерату ми не отримуємо, а задоволення це не з дешевих. Ціна насіння сидеральних культур, їх посів та прогул поля може коштувати чималих грошей. Є ще одна дуууже важлива річ про яку чомусь мало говорять. Правильна заробка зелених вегетуючих рослин у грунт на невелику глибину – дає величезну кількість корму для грунтової біоти. Адже всю цю зелену маси тепер потрібно переварити. Для бурхливого розвитку біоти створюються ідеальні умови, а саме наявність доступного азоту та вуглецю.

На нашу думку головною перевагою заради якої сучасному фермеру слід звернути увагу на сидерат – є активізація грунтової біоти. Всі процеси в грунті починають проходити швидше. Це буде позитивно впливати на загальний стан грунту. Особливо на це варто звернути увагу, якщо Ви хочете збільшувати вміст гумусу та органічної речовини в грунті.

Отже, сидерат дає змогу втримати розвиток бур’янів, покращує структуру грунту, переводить азот в доступну форму і найголовніше – це активізує роботу грунтової біоти.

Made with