Система захисту гороху

Система захисту гороху

Горох – це дійсно цікава культура, особливо у нас на півдні, адже може показати непогану рентабельність і в придачу це крутий попередник під зернові культури. А на півдні ми дійшли до крайньої точки де в кращому випадку соняшник змінюється на зернові, якщо взагалі змінюється з усіма негативними наслідками для цього. Так так це вовчок, переноспороз та склеротинія. І тут горох виглядає як рятувальний круг. Але його або вже давно не вирощують в господарствах або взагалі ніколи не вирощували – тому на фоні росту посівних площ у агрономів виникає дуже багато питань.

З чого починається система захисту гороху і взагалі всіх культур?

Правильно – з протруювання, але так як це бобова культура тому обов’язково треба застосовувати інокулянт. Тут увага – інокулянт від сої не підходить для гороху! Там потрібні інші бактерії. Для кожної бобової культури є свій штам бактерій, які можуть в синергізмі фіксувати азот із атмосфери.

Наприклад для сої – це живі клітини бактерій Bradyrhizobium japonicum, для нуту – Mesorhizobium ciceri, для квасолі – Rhizobium phaseoli, для гороху – Rhizobium leguminosarum.

Але повернемось до протруювачів. При вирощуванні гороху головне запам’ятати, що протруювати обов’язково. Підійде самий звичайний Максим XL або його аналоги.

Йдемо далі, наступний крок – це інсектицидний захист. Тим хто вирощує горох – потрібно запасатись інсектицидами, як контактними так і системними. Горох дуже полюбляють багато шкідників. Починати треба з обробок перетроїдами ще як тільки горох посходив, щось по прикладу Фастака. І за вегетацію має бути що найменше дві обробки системними інсектицидами. Такими як Бі 58 або Нурел Д. Перша у фазу 4-6 листочків – щоб проконтролювати все живе на полі, а друга – до або після цвітіння для контролю брухуса. Пам’ятайте про застереження від обробок під час цвітіння, адже фосфорорганічні інсектициди мають репелентну, відлякуючу, дію і на бджіл.

При вирощування гороху, у першій частині вегетації, потрібно регулярно прогулюватись по діагоналі своїх полів та шукати довгоносиків. Хоча б раз на 2-3 дні. Пошкодження довгоносиками можна дуже легко не помітити, адже довгоносик починає обгризати нижні листки і його пошкодження будуть дуже схожі на нормальний стан листка, особливо якщо не придивлятись.

Йдемо далі і наступний крок – це контроль бур’янового угрупування у посівах гороху. Ну тут без варіантів – Базагран М. Цей препарат створений для гороху і контролює всю небажану дводольну рослинність у посівах, навіть падалицю стійких соняшників, що дуже важливо для півдня України. Уважно читайте інструкцію по застосуванню цього препарату – і буде Вам щастя. Також на горосі можна застосовувати грамініциди, звичайний Базагран і Пульсар. Але це вже для вирішення конкретних проблем в межах поля.

Фунгіцидний захист гороху це досить цікава справа. Вирощується він після соняшника тому можуть бути питання по хворобах, але так як цієї культури поки досить незначні площі. Наша рекомедація буде така – бажано застосувати фунгіцид на основі стробілуринів. Вони дозволять ефективніше використовувати азот рослині. Але, говорячи про фунгіциди, треба бути дуже обережним із рекомендаціями, адже на горох офіційної реєстрації майже нема.

Можливо вас цікавить якийсь конкретний елемент системи захисту гороху, якщо так то обов’язково напишіть це у коментарях і ми надамо відповіді. Ми обговорили принципи системи захисту гороху.

Made with