Сівба ріпаку в ґрунт із різним рівнем зволоженості

Сівба ріпаку в ґрунт із різним рівнем зволоженості

Мінливість погодних та кліматичних умов, що спостерігається в Україні протягом останніх років, призвела до того, що при визначенні термінів сівби озимого ріпаку аграрії все частіше звертають свою увагу не на календар, а на рівень забезпеченості вологою ґрунтів у господарстві.

Ріпак - вологолюбна культура. А календарні строки його посіву зазвичай припадають на період сильної ґрунтової та повітряної посухи. За недостатнього рівня вологи ускладнюється можливість проведення якісного обробітку ґрунту, через що деякі господарства взагалі відмовляються від сівби цієї культури або сіють її у більш пізні строки. Розрахунок на пізні літні опади, а не на максимальне збереження вологи після збирання попередника, часто не залишає жодних шансів для своєчасної та якісної сівби. Також пізній посів може призвести до того, що рослини не встигнуть сформувати необхідну для проходження зимового періоду вегетативну масу. Також при посіві у пізні строки норму висіву насіння необхідно збільшувати на 10-15%.У разі збирання попередньої культури та підготовки ґрунту під посів ріпаку з мінімальними втратами продуктивної вологи (післяжнивне лущення стерні на глибину 6-8 см і розпушення ґрунту на глибину 8-10 см) з'являється можливість для проведення посіву навіть у сухий ґрунт. Однак у такому випадку поява сходів буде затримуватися (за надмірної посухи сходи можуть з'явитися за 14 днів після сівби), а їхня поява буде нерівномірною. Якщо поява сходів не відбудеться протягом 21 доби з моменту проведення сівби, такий посів доцільно пересіяти. Якщо протягом усього осіннього періоду вегетації не було достатнього рівня опадів, то ріпак увійде у зиму в фазі 7-8 листків. Зазвичай врожайність таких посівів не перевищує 3 т/га, адже закладання продуктивності озимого ріпаку відбувається саме восени.У регіонах, де рівень вологи у ґрунті на момент посіву є достатнім, підготовка його до посіву полягає у проведенні післязбирального лущення стерні на 6-8 см (після культур раннього збирання), внесенні добрив та оранці на глибину 20-22 см. Надалі при наявності опадів варто провести обробку посіву важкими боронами, а після проростання насіння бур'янів - культивацію на глибину 6-8 см. У такому випадки рослини зазвичай входять у зиму у фазі 10-12 листків, що дозволяє отримати врожайність на рівні 5-6 т/га.

Ділянки, на яких ґрунт постійно має надмірний рівень зволоження, непридатні для сівби ріпаку, адже такий рівень вологи може призвести до провокації обривання і випирання кореня на поверхню під час замерзання і подальшого відтавання ґрунту взимку. Якщо ж ґрунт перезволожений лише під час передпосівного обробітку та сівби, то потрібно проводити такий обробіток, який забезпечить добре проникнення кисню до кореневої системи.

undefined
Made with