Скільки треба добрив? Система живлення рослин.

Скільки треба добрив? Система живлення рослин.

На дворі серпень і настав час купувати добрива. Перед виробниками постає питання, які добрива купити, щоб отримати максимальний врожай!

Саме системи, а не просто живлення. Бо в рамках сільського господарства не можна розглядати окреме внесення добрив або окремий рік з одною культурою. Тільки в сівозміні! Бо кожна культура має свої індивідуальні потреби для формування урожаю, які до того ж не вирівняні впродовж вегетації. В певний період росту може бути треба більше одного елементу живлення ніж пізніше чи раніше.

Система живлення – це розрахунок. Це той випадок коли агрономія межує з математикою і  може бути точною наукою. Треба зробити аналіз ґрунту, щоб мати точку відліку. А коли ми маємо результати – починаємо рахувати. Рахувати гроші! Починаючи з цього моменту ви зможете точно вирахувати необхідну кількість добрив для основного внесення та підживлень. А також після збору культури, маючи урожайність з поля, розрахувати винос із урожаєм та потребу під наступний. Цю маніпуляцію можна проводити 3-5 років, а потім знов зробити аналіз, що дізнатись наскільки правильно ви рахуєте.

Система живлення включає в себе будь які застосування добрив під культури: основне осіннє внесення, з посівом, підживлення оприскувачами по вегетації  чи сівалками в ґрунт. Адже навіть кількість підживлень оприскувачем по вегетації в цей рік – буде мати свій вплив на урожайність наступної культури в сівозміні, це система.

Дуже часто можна почути: “яке мені добриво кинути під пшеницю?”, або “чим удобрити соняшник?”. Такі питання в корінь не вірні! Адже відповідь на них криється у відповіді на ряд інших питань: яке забезпечення ґрунту, який плановий урожай і винос елементів під нього, яка кількість елементів знаходиться у доступній формі, яка реакція ґрунтового розчину, наскільки структура ґрунту забезпечує оптимальний розвиток кореня і як наслідок якісний доступ до елементів живлення. Просто одними добривами ви урожаю не отримаєте!

Отже, як дізнатись скільки треба добрив? Робимо аналіз ґрунту, визначаємо, що є. А потім задаємо агроному, що відповідає за Ваші аналізи, планову урожайність та отримуємо чіткі рекомендації скільки, коли і яких добрив треба застосувати! Не купляйте добрива наосліп! Агрохімія – це наука, довірте її професіоналам!

Тож переконливо рекомендуємо Вам купляти добрива не за порадою сусіда чи зовом серця, а керуючись науковими надбаннями агрохімії!

Made with