Склеротиніоз сої

Склеротиніоз сої

Біла гниль, або склеротинія сої ще кілька років тому була абсолютно невідома українським аграріям. Але останніми роками ця хвороба дедалі частіше зустрічається у посівах.Основною причиною появи хвороби є надмірна кількість опадів та порушення сівозміни. Насамперед прояви склеротинії з'являються на краях поля, що межують із лісосмугами або виходять до берегів водойм. Через надмірний рівень вологи рослини сої ростуть вищими на 30-40 см, ніж за оптимальних умов. Це призводить до погіршення руху повітря між рослинами, що додатково сприяє розвитку склеротинії. Також гриб-збудник може зустрічатися у вигляді домішки серед насіннєвого матеріалу.

На уражених рослинах сої боби стають трухлявими, падають на землю. На рослині від уражених бобів залишається лише по дві жилки. Насінини у середині бобів покриваються грибницею, яка невдовзі перетворюється на темні склероції. Біля основи гілок формується білий наліт у вигляді щільної плівочки або пухнастих скупчень (грибниць), який згодом також перетворюється на склероції. Зовнішні склероції (які можуть сформуватися й всередині стебла) являють собою невеликі темні грудочки. Саме у такому вигляді збудник хвороби зимує.Великою проблему при контролі склеротинії є те, що патоген може вражати досить велику кількість культурних рослин (соняшник, ріпак тощо), а гриб-збудник склеротинії зберігає свою життєздатність у ґрунті протягом 8-12 років. Саме тому контроль цієї хвороби за допомогою сівозміни є неможливим. Гриб-збудник може розмножуватись двома способами: міцелієм або спорами, що підвищує шанси на ураження ним культур.

Найчастіше хвороба уражує сою у фазі формування бобів. Стеблова форма склеротинії призводить до того, що на момент збирання уражається вся рослина. Якщо прояви хвороби є лише на листках, то втрати врожаю становитимуть близько 20%. А за ураження усієї рослини соя стає непридатною до збирання і врожай культури повністю втрачається.

Якщо у насінні сої є видимі ознаки склероцій, то його слід замінити або ретельно відсортувати. Також допомагає у контролі цієї хвороби знищення післязбиральних решток.Хімічний контроль склеротинії полягає у профілактичній обробці посівів або обробці за перших ознак хвороби сумішшю тебуконазолу та флутріафолу (Імпакт 25Імпакт 500Імпакт КФеніксФенікс Дуо), до якої варто додати фосфор або калій. При сильному ураженні хворобою замість фосфору або калію краще додати бор (Тітон Бор Актив).

Made with