Солома - друг чи ворог?
Бессарабія вже випиває на обжинках, Миколаївська область прогріває комбайни, а в Київській ще ганяють клопа.
Що їх всіх об’єднує?
Всі вони скоро зберуть зернові і отримають масу соломи на полі.
І що ж з нею робити ми розповімо у цьому відео!
Кожного року перед виробниками постає питання: що робити з соломою.
Є найбільш розповсюджені варіанти : спалити, затюкувати і продати, заробити в грунт дисковою бороною або плугом.
Тепер увага! Головний меседж: солома зернових і палка кукурудзи – це головне джерело надходження вуглецю в грунт.
Інших способів добути вуглець – немає. Залишається тільки висівати зернові або кукурудзу.
Всі говорять, що треба фіксувати азот, а про фіксацію рослинами вуглецю з повітря – ніхто не згадує.
І от рослинка накопичувала вуглець ввесь рік, а ви спалили солому і відпустили вуглець назад в атмосферу.
Але для збалансування поживного режиму – треба застосувати азотні добрива, щоб запустити процес мінералізації вуглецю з рослинних решток.
А у пшениці наприклад, співвідношення основної до побічної продукції 1:1.
Це означає, що зібравши 5 т зерна ви отримуєте 5 т соломи на гектарі.
У кукурудзи – 1:1,5
Для гарного балансу і швидкої мінералізації необхідно витримати баланс азоту до вуглецю хоча б 1:25.
Ідеальний баланс 1:10, саме так виглядає структура гумусу 1 частина азоту на 10 вуглецю.
І не забувайте, що рахувати азот треба не до соломи, а до вуглецю в соломі.
Хімічний склад соломи виглядає приблизно так
0,5% Азоту, 35-40% вуглецю, 0,8% Калію і 0,25% Фосфору.
Тож рахуйте свій вуглець правильно!