Солома - друг чи ворог?

Солома - друг чи ворог?

Бессарабія вже випиває на обжинках, Миколаївська область прогріває комбайни, а в Київській ще ганяють клопа.

Що їх всіх об’єднує?

Всі вони скоро зберуть зернові і отримають масу соломи на полі.

І що ж з нею робити ми розповімо у цьому відео!

Кожного року перед виробниками постає питання: що робити з соломою.

Є найбільш розповсюджені варіанти : спалити, затюкувати і продати, заробити в грунт дисковою бороною або плугом.

Тепер увага! Головний меседж: солома зернових і палка кукурудзи – це головне джерело надходження вуглецю в грунт.

Інших способів добути вуглець – немає. Залишається тільки висівати зернові або кукурудзу.

Всі говорять, що треба фіксувати азот, а про фіксацію рослинами вуглецю з повітря – ніхто не згадує.

І от рослинка накопичувала вуглець ввесь рік, а ви спалили солому і відпустили вуглець назад в атмосферу.

Але для збалансування поживного режиму – треба застосувати азотні добрива, щоб запустити процес мінералізації вуглецю з рослинних решток.

А у пшениці наприклад, співвідношення основної до побічної продукції 1:1.

Це означає, що зібравши 5 т зерна ви отримуєте 5 т соломи на гектарі.

У кукурудзи – 1:1,5

Для гарного балансу і швидкої мінералізації необхідно витримати баланс азоту до вуглецю хоча б 1:25.

Ідеальний баланс 1:10, саме так виглядає структура гумусу 1 частина азоту на 10 вуглецю.

І не забувайте, що рахувати азот треба не до соломи, а до вуглецю в соломі.

Хімічний склад соломи виглядає приблизно так

0,5% Азоту, 35-40% вуглецю, 0,8% Калію і 0,25% Фосфору.

Тож рахуйте свій вуглець правильно!

Made with