Соняшник - коли сіяти?

Соняшник - коли сіяти?

Що турбує землеробів кожної весни: “коли ж починати сіяти соняшник?”.Сусід вже почав – може і я почну, терен або абрикос вже зацвів – пора в поле! І ще багато веселих причин почати посівну кампанію. Соняшник – одна з найбільш рентабельних культур, що вирощуються в Україні. Саме через його популярність існує аж три системи вирощування соняшника:

  1. класична;Кліарфілд;ЕкспресСан.
  2. класична;
  3. Кліарфілд;
  4. ЕкспресСан.

Технологія певним чином впливає на сроки посіву, але той факт, що соняшник – пізня яра культура, ніхто не відміняв.

Що нам дає це знання?

Насамперед розуміння необхідних умов. Грунт повинен бути прогрітий до 10-12 градусів цельсію на глибині заробки насіння. Те наскільки добре прогрітий грунт буде впливати на швидкість ростових процесів культури, а від швидкості розвитку соняшнику – напряму залежить можливіть враження його збудниками хвороб та шкідниками.

Також, необхідно згадати про дослідження, що проводились рядом господарств та дослідними установами, де досліджувалась урожайність соняшника в залежності від сроків посіву. Всі вони задають один вектор: пізніше сієш – маєш більшу урожайність. Так, залежно від регіону це різні календарні сроки. Наприклад , я практикую в Первомайському районі Миколаївської області. Тут грунт може прогрітись до 10-12 грудусів вже на початку квітня. Ось ти прийшов на поле, вставив грунтового термометра в землю і вглядаєшся в прекрасний весняний пейзаж. Через хвилину вимірювальний пристрій показує 9-11 градусів – відразу думаєш – ПОРА! А потім 21 квітня випадає сніг і мінус 2, як було в 2017. Закрадається думка – НАВІЩО ж я так рано посіяв?

То на що ж треба орієнтуватись при посіві соняшника?

Є три основні параметри:

  1. Температура на глибині заробки;Вміст вологи;Оптимальні календарні сроки.
  2. Температура на глибині заробки;
  3. Вміст вологи;
  4. Оптимальні календарні сроки.

Є ще одна цікава ситуація в посіві соняшника. Коли натхненні сусідським посівом, фермери починають класти соняшник в холодний і вологий грунт, використовуючи класичну технологію. Парадоксальність технології в тому, що грунтовий гербіцид тримає 3-4 тижні в кращому випадку, а висіяне в холодний грунт насіння також буде сходити 15-20 днів. Тобто захисна дія грунтового гербіциду не 3 тижні, а один. І бур’яни починають сходити разом із соняшником. Так, при використанні технології Кліарфілд чи ЕкспресСан цей недолік стає неактуальним.Але треба пам’ятати про повільно вегетуючі, ніжні сходи, через низькі температури, більше часу знаходяться в контакті з патогенами, які залюбки поласують молоденькими рослинками.А це також тягне за собою зниження потенціалу соняшника.Тож сійте соняшник вчасно! І хай прибуде з Вами урожай.

Made with