Соняшник під Гранстар

Соняшник під Гранстар

На території України вирощується понад 6 млн га соняшнику. Станом на 2017 рік технологія ExpresSun, або, як кажуть, під Гранстар, займає близько 15% площ. А це трошки менше 1 млн га. За що ж полюбили її фермери України, які має переваги та недоліки – дамо відповіді у нашом відео.

Перша і головна перевага Експрес-технології вирощування соняшника – це можливість контролювати дводольні бур’яни у посівах соняшника. Широколисті бур’яни складають серйозну проблему при вирощуванні дводольного соняшника. За можливість їх контролювати готова платити велика частина фермерів. Особливо в останні роки, коли досить жорстко стала проблема з амброзією полинолистою в регіонах, де вирощується соняшник.

В той же час Трибенурон-метил не в змозі контролювати злаки. Для контролю однодольних бур’янів у посівах соняшника під Гранстар необхідно застосовувати ще одну обробку грамініцидом. Це здорощує технологію.

До плюсів технології можна віднести дешевизну самого трибенурон-метилу. А обробка грамініцидом буває необхідна рідко. Особливо за високих гектарних норм самого Експресу, званого в народі Гранстаром.

До мінусів відносяться неможливість контролювати вовчка соняшникового та стандартне обмеження по застосуванню ALS інгібіторів, до яких відноситься трибенурон-метил. А саме рекомендація застосувати препарати цієї групи діючих речовин не частіше, ніж 1 раз на 3 роки.

Беззаперечним плюсом цієї технології є відсутність обмежень по сівозміні після застосування технології ExpresSun. Але, якщо ми заговорили про сівозміну, то обов’язково згадати про важкоконтрольованість падалиці такого соняшника в посівах послідуючих культур.

Ще одним нюансом є те, що технологія складається з насіння та відповідного препарату. Тобто використовуються тільки спеціальні стійкі соняшники.

Made with