Соняшник. Скільки треба бджіл для збільшення врожаю?

Соняшник. Скільки треба бджіл для збільшення врожаю?

Щороку ми задаємось питанням – “як збільшити урожайність соняшника?”

Є важливий елемент  урожаю соняшника – пасіка!

Застосування добрив, крутих гібридів та засобів захисту – це ті елементи, які Вам продають щороку.Кожен з цих елементів приносить свій вклад в урожайність соняшника. Але ще є пасіка!

Її вам не продасть менеджер і не доставлять в красивій упаковці.

Маркетингом пасік також ніхто не займається. Соняшник це перехреснозапильна культура значить від якості запилення напряму залежить урожай.

Урожайність соняшника від наявності пасіки на полі може збільшитись на 10-15%. В середньому по Україні це 2-3 ц/га. Непоганий такий результат, правда?

Скільки  бджіл треба на гектар соняшника? Загальноприйнятим є співвідношення 1-2 бджолосім’ї на 1 гектар соняшника. Але цей показник може коливатись від деяких факторів. Найперший це умови вирощування культури. Чим краща закладка по всіх факторах і гарні погодні умови року тим більшу масу шапок буде формувати соняшник тому виділень  нектару буде більше і відповідно бджолі треба буде взяти нектар не з 20-25 квіток, а з 10-15 і повертатись у вулик. Більше ходок – більше часу – менше встигне облетіти рослин. Саме тому є такий великий розбіг у 1-2 бджолосім’ї на гектар, який також буде залежати і від так званої сили сім’ї.

Ще один цікавий нюанс по розміщенню пасіки. У бджіл є продуктивна відстань на якій вона буде працювати з максимальною віддачею. Ця відстань складає 500 – 1500 метрів. Це пов’язано із процесами, які відбуваються після збору нектару до запечатування сот. Бджола переробляє нектар на мед тільки в процесі життєдіяльності. Конкретніше кажучи, поки вона не налітає певну кількість метрів – до вулика вона не полетить бо нектар буде не перероблений, а для його переробки вона повинна затратити енергію. Тому мінімальна продуктивна відстань вважається 500 метрів. Не треба забувати про максимальну відстань на яку може залетіти бджола – 5 кілометрів. Тож треба зважати на максимально продуктивну і розміщати вулики залежно від форми та розміру поля.

І коли ми говоримо про пасіку то є ще один приємний бонус – мед! Адже соняшник це дуже гарний медонос. Медопродуктивність соняшника коливається в межах від 40 до 75 кілограм з гектара. При теперішній вартості меду непоганий такий прибуток!

При розміщенні вуликів обов’язково зважайте на наявність трас з насиченим рухом авто. Не допускати перетинання шляхів комахами. Бо бджіл у Вас стане менше, мороки у водіїв більше, а на сусідніх заправках пропаде антімошка.

Переконливо рекомендуємо задуматись про пасіку вже зараз, щоб бути готовим до наступного року. Та тримати пасіку справа не проста і тим хто не зможе самостійно – утворюйте симбіоз із пасічниками із сусіднього села.Допоможіть їм, а вони Вам!

Made with