Соняшник - як збільшити урожайність?

Соняшник - як збільшити урожайність?

Соняшник – одна із найпопулярніших культур сьогодення. Популярність її певно викликана високою економічною ефективністю культури. Рентабельність її коливається від 50% на півдні та до 300% в центральних областях нашої держави. Фунгіцидний захист є актуальним через насичення сівозміни соняшником. Дивні справи творяться, на зернових , деякі господартва, застосовують 2-3 фунгіцидних обробки, а соняшник і сам собі виросте. Особливо дивно звучить враховуючи той фактор, що соняшник є найрентабельнішою культурою в господарстві.

Застосування фунгіцидів для збільшення врожайності соняшнику

Коли вже заговорили про фунгіциди, то варто зазначити, Що у соняшника є два таймінги внесення фунгіцидів. Перший – коли наростає хоч якась листкова маса, щоб вносити фунгіцид на рослину, а не на землю. Це приблизно фаза 6-10 листочків, коли в соняшника починає активно наростати вегетативна маса. Але коли є проблема, то чекати 8 листків не треба! На перше внесення фунгіциду доречно використовувати стробілуринові продукти, якщо нема проблем. Якщо спостерігається проблема то комплексними препаратами.І друге внесення У 61 фазу, або ще її називають фаза зірочки. Тут доречно спрацювати потужним системним фунгіцидом накшталт Піктора, Аканто або Амістара

Листкове підживлення

Загальноприйнятим є той факт, що на соняшнику, застосування препаратів з бором дає позитивний результат. Дійсно, проти фактів не попреш, але треба звертати увагу на якість того, що ви купляєте. Адже саме через популярність позакореневого підживлення та жаги зекономити, зараз на ринку мікродобрив твориться повний хаос. Обирайте перевірених виробників! Не треба забувати і про додавання карбаміду з сульфатом магнію. Це повинно стати звичкою у підживлення. Бо саме карбамід , через амідну форму азоту, може прямо в листу приймати участь у плазмолізі. Чого не можуть інші добрива.

Обов’язкове протруювання насіння інсектицидом та мікроелементами. Інсектицид збереже і так невелику кількість рослин на гектарі від шкідників, а невелика кількість мікроелементів буде саме тим запасом для старту. Застосовувати необхідну кількість основних добрив, розраховану хоча б балансним методом. Адже добрива є основою вирощування всіх культур, і без добрив не допоможуть вам підживлення і фунгіциди. Використання оптивальної густоти посіву. Адже гібриди мають районування і залежно від нього може змінюватись норма висіву і густота стояння. Це пов’язано із тим фоктом, що соняшник в основному вирощується в зонах нестабільного зволоження, де лімітуючим урожайніть фактором є волога. Тому виробники насіння рекомендують знижувати норму висіву в посушливих районах. Тож реалізуйте потенціал соняшника в повній мірі!

Кому було цікаво – ставимо лайк, підписуємось, щоб не пропустити нові відео!І хай прибуде з Вами урожай!

Made with