Сорго як альтернатива у сівозміні

Сорго як альтернатива у сівозміні

Сорго є сільськогосподарською культурою, що поширена в усьому світу завдяки широкому діапазону застосування продукції, що виробляється з нього. Зерно та зелену масу сорго використовують на фураж, для виробництва біоетанолу, виготовлення паперу тощо. За часів СРСР ця культура займала значні площі в колгоспах України, де вирощувалась для годівлі тварин, птахів та риби. Зі здобуттям незалежності поголів'я худоби почало скорочуватись, що спричинило зменшення виробництва сорго. Але останніми роками, у зв'язку зі стрімким розвитком птахівництва в нашій країні, стабільним попитом за кордоном та кліматичним змінам, сорго все частіше з'являється на полях українських аграріїв.

У сільському господарстві вирощується три види сорго: зернове, цукрове та віничне. В України найбільш поширене цукрове, головною відмінністю якого є стебло, що залишається соковитим навіть при дозріванні культури. Насіння цієї культури буває червоного та білого кольору, але це не має жодного впливу на споживчі цінності.

Сорго має ряд переваг, які дозволяють тимчасово (або й назавжди) замінити ним у сівозміні кукурудзу. Найбільш важливими з аграрної точки зору є:

  1. низька потреба сорго у волозі, що дозволяє безпроблемно вирощувати його у спекотних умовах. Ця культура має розгалужену кореневу систему та природний механізм регуляції випаровування, що дозволяє їй нормально рости навіть на ґрунтах з мінімальними запасами продуктивної вологи;
  2. низька потреба у мінеральному живленні. Для отримання достатнього рівня врожаю сорго необхідно 100-150 кг азоту, 60 кг фосфору та калію. До того ж, культура майже не виносить поживні речовини з ґрунту;
  3. вирощування сорго дозволяє суттєво зменшити популяцію таких злісних шкідників, як нематоди, західний кукурудзяний жук (діабротика) та макрофоміна;
  4. розгалужена коренева система та висока продуктивність біомаси сорго додатково захищають ґрунт влітку та полегшують контроль бур’янів під час вирощування наступної культури;
  5. сорго є гарним попередником для переважної кількості ярих культур;
  6. вирощування цієї культури дозволяє зменшити ерозійні процеси в ґрунті та зберегти його структуру. Також сорго затримує перехід показника pH ґрунтового розчину у бік лужності (pH>7);
  7. при наявності у господарстві тваринницького комплексу сорго дозволить урізноманітнити раціон тварин.

Завдяки простоті у вирощуванні та перевагам, які може дати ця культура, сорго може стати відмінною альтернативою для кукурудзи у сівозміні будь-якого господарства.

Made with