Спельта

Спельта

Спельта (Triticum spelta L.) є результатом природної гібридизації полби справжньої та дикоростучої пшениці егілопс. На початку розвитку людства ця культура була надзвичайно поширена, але згодом тверда та м'яка пшениці витіснили її. З початку XXI століття вона знову почала активно вирощуватись у аграрних підприємствах всього світу та й в Україні зокрема. В нашій країні зареєстровано лише два сорти спельти: Зоря України та Європа, отримані Всеукраїнським науковим інститутом селекції.

Головними відмінностями спельти від інших культурних видів пшениці є:

  • майже без негативних наслідків переносить низькі температури повітря на будь-яких стадіях росту і розвитку;
  • через високе стебло (від 100 до 170 см) та важкий потужний колос (до 27 см довжиною) рослина має високу схильність до вилягання;
  • врожайність спельти, залежно від сорту, становить близько 70–90% від врожайності м'якої пшениці;
  • зерно спельти потребує вимолочування заради позбавлення від лусок, що призводить до додаткових витрат задля отримання готової продукції;
  • має високий вміст білків (до 25%) та клейковини (до 50%), що можна порівняти навіть з деякими видами бобових;
  • спельта стійка до великої кількості хвороб, які вражають інші види злакових культур, таких як септоріоз, бура і борошниста роса, тощо. Це зменшує, а інколи і робить непотрібним фунгіцидний захист посівів;
  • насіння спельти має низький вміст глютену, що дозволяє вживати в їжу продукти, вироблені з неї, людям з алергією на глютен.

Великою перевагою вирощування спельти, окрім стійкості до хвороб, є подібність технології її вирощування до озимої пшениці. Головною відмінністю є обов'язкове внесення ріст-регуляторів на посівах спельти, що пов'язане з висотою її стеблостою, особливо на ґрунтах з високим агрофоном.

Нова перспективна культура - Спельта!

Спельта негативно реагує на високий вміст у ґрунті азоту. Найкращим для неї є підживлення рідкими органічними добривами або перегноєм під оранку та при внесенні по мерзлоталому ґрунту.

Спельта має дуже ламкий колос, тому зі збиранням врожаю не варто затягувати. При обмолоті посівів комбайном для зменшення втрат доцільно зменшувати оберти мотовила та знижувати інтенсивність подачі повітря. Решета комбайна мають бути відкриті таким чином, щоб через щілини в них могли вільно проходити частини колосків.

Вирощування спельти в Україні має дуже високий потенціал. Головними проблемами при її вирощуванні є переробка та зберігання зерна.

Made with