Способи контролю мишоподібних шкідників

Способи контролю мишоподібних шкідників

У посівах усіх культурних рослин великої шкоди завдають гризуни: різні види полівок, мишей, ховрахів, хом'яків, щурів тощо. При великому розвитку колоній мишоподібних шкідників втрати врожаю від них можуть становити до 40%. Це відбувається, коли на 1 га поля селиться близько 40-50 колоній гризунів. До того ж ці шкідники селяться на складах та елеваторах, знищуючи та псуючи зерно й там. Окрім цього гризуни є носіями збудників багатьох хвороб, які можуть уразити людину: лептоспіроз, псевдотуберкульоз, туляремія та сказ. Тому важливим є контроль мишоподібних гризунів на полях.

Для визначення необхідності контролю потрібно періодично проводити огляди полів щодо заселення їх гризунами. При наявності 3-5 колоній доцільним є проведення профілактичних крайових обробок посівів родентицидами, а при більшій кількості шкідників на полі потрібно поєднувати різні способи контролю.

Методів контролю мишоподібних гризунів є 4:

  • механічний;
  • біологічний;
  • хімічний;
  • природний.

Під природним способом мається на увазі знищення мишоподібних гризунів їхніми природними ворогами: хижими птахами, лисицями, тощо. При малій заселеності полів це має досить високий ефект. Але при більшому розселенні шкідників потрібно переходити до інших способів.

МИШІ. Всі методи боротьби!

До механічного способу відноситься, в першу чергу, проведення глибокої оранки ґрунту. Це знищує гнізда гризунів та руйнує кормові запаси. Окрім цього важливим є вчасне збирання врожаю з мінімальними втратами його на полі, що істотно зменшує кормову базу шкідників. В деяких випадках це дозволяє зменшити їхню чисельність на 30%. Але цей метод не підходить для no-till, strip-till та mini-till технологій. В такому випадку, а також при високому рівні заселення полів гризунами використовують біологічні та хімічні методи контролю.

При біологічному методі контролю використовують нехімічні препарати на кшталт Бактеронцид (гелю) від Biona. Цей та подібні йому препарати є безпечними для людей і усіх теплокровних тварин, окрім гризунів. До складу Бактеронциду входять бактерії, які викликають у мишоподібних черевний тиф, який є дуже заразним та швидко поширюється по усій колонії тварин. Вже за 10-15 днів наступає смерть у мишей та полівок, а у щурів за 10-25 днів. Найкраще препарат застосовувати восени або навесні, розкидуючи принади з ним по усій площі поля з розрахунку 2-3 принади (по 2-3 г препарату в кожній) на одну нору. З такою ж нормою ці принади використовують і в складських приміщеннях.

Хімічний спосіб передбачає використання родентицидів, які також використовуються для створення отруйних принад. Окрім цього існують препарати, що мають форму воскових брикетів. Найвідомішим з них є Шторм. Даний родентицид можна використовувати і на полях і в закритих приміщеннях. На полях його використовують після збирання врожаю або після сівби озимих. Норма використання Шторму становить 1-2 брикети на нору (1,5-2 кг/га).

Який би спосіб Ви не обрали, пам'ятайте, що найбільшу ефективність має поєднання різних способів контролю мишоподібних гризунів. А для зменшення шкідливого ефекту від них потрібно проводити обстеження полів задля недопущення масового поширення гризунів на полях.

Made with