Стійкість до вовчка - міф чи реальність?

Стійкість до вовчка - міф чи реальність?

Компанії виробники насіння пропонують нам вирішення основної з проблем вирощування соняшнику, а саме стійкі гібриди.

Стійкість до нових рас вовчка соняшникового є серйозним маркетинговим важелем коли приймається рішення про купівлю посівного матеріалу господарством.

Тож давайте розберемось у цій стійкості.

Насамперед треба розуміти, що є два типи стійкості.

Перший це потовщення лігнінового шару кореня. Чим товща клітинна стінка кореня тим важче вовчку проникнути в рослину. Тут є один нюанс. На даний момент існує пряма кореляція між товстою лігніновою стінкою і урожайністю. Селекціонери можуть зробити соняшник з товстим як у кукурудзи коренем, вовчка не буде, але косити ми будемо по 3-5 ц/га.Тому цей процес трохи затяжний.Другий напрямок стійкості – це мінімізація кореневих виділень які провокують проростання насіння вовчка в грунті . Це складніший шлях. Бо кореневі виділення все одно є. І селекційним шляхом зробити так щоб ці виділення не провокували проростання вовчка – задача не з легких.Цієї весни від одної компанії виробника я почула ще про один вид стійкості – абортація насінини вовчка який проникає в рослину. Тобто насінника вовчка проросла, намагається вчепитись до кореня соняшника, а рослина викликає некроз участку кореня де відбувається контакт із паразитом. Але на мою думку це лише маркетингових хід. Така собі інтерпретація першого виду стійкості де головну роль все ж відіграє товщина лігнінового шару.І все ж, якщо ви встановили наявність вовчка на своїх полях – не треба надіятись лише на стійкий гібрид. Адже навіть у самого класного і супер-дорогого насіння не буде 100% сортової чистоти. Навіть за держ стандартом для гібридів соняшника вміст основної культури становить 98%. Ну, будемо думати, що вам пощастило і сортова чистота складає 95-97%. Тобто на полі буде 3-5% не стійких до певної раси  вовчка рослин соняшника. А враження навіть такої кількості рослин буде продукувати солідну кількість насіння паразита.

Переконливо рекомендуємо Вам застосовувати якомога більшу кількість методів запобігання зараження вовчком! Не беріть просто стійкий соняшник, візьміть стійкий до всіх рас і під технологію Clearfield, а до цього додайте в сівозміну кукурудзу і сидерат із нестійких соняшників.

Тож застосовуйте всі можливі способи контролю вовчка соняшникового!

Made with