Структурні елементи врожаю
Із чого складається наш врожай? Розглянемо його на прикладі пшениці озимої.
На дошці добре скорочена шкала ВВСН пшениці (тобто виділені основні фази). Наша врожайність залежить від основних складових.
1) Густота рослини шт/м2;
2) Від кількості продуктивних стебел (колосків);
3) Кількості зерен в колосі;
4) Від м 1000 насінин;
Вони закладаються в різний період, в такому порядку. Спочатку формується густота рослин. Наступне – формування продуктивних стебел з колосками. Далі кількість зерен у кожному колосі, а потім маса 1000 насінин або 1000 зерен. Ці показники дуже пов’язані між собою, і для максимального їх значення необхідно дивитись на умови вирощування (кліматичні зони) і формувати відповідну густоту рослин, особливості грунту, сорту чи зараз вже зявляються гібриди пшениці та ячменю.
Тобто перший елемент, кількість рослин, (такий як густота) обов’язково матиме вплив на кількість колосків та виповненість зерна. Простий приклад – вам мабуть доводилось спостерігати, якщо пшеницю загустили, висіяли більше норми норми, то колосочки будуть невелички і зерно також буде не виповненим. Чому? Бо були загущені посіви, рослина оцінила ситуацію навколо і зрозуміла – багато я не потягну. І тому сіяти великі норми не варто.
Наступний елемент – кількість продуктивних стебел (кількість колосків) – показник може відрізнятись в залежності від сортових особливостей та умов вирощування. Формування кількості продуктивних стебел припадає на період кущення – одні сорти кущаться краще, ніж інші. Ми також можемо повпливати на кількість колосків та продуктивних стебел у період вегетації. (Кому буде цікаво, пишіть у коментарях).
Що потрібно уточнити до цього періоду – що якщо у вас були не найкращі умови на початку вегетації і ви маєте низький показник кущення, і заражені посіви, ще є шанси отримати гарний урожай. Адже наступний показник – кількість зерен в колосі.
Після закладки колосків, яка закінчується 32 фазою ВВСН починається закладка квіток. Якщо допомогти рослині (забезпечити необхідними елементами живлення, зменшити негативну дію бур’янів, хвороб, шкідників) можемо отримати не по 2, а по 3-4 зернівки в колоску. Кожних 25-30 зерен можуть забезпечити врожай 20-30 ц/га, а в 1 колоску реально отримати 70 зернинок.
Отож, колеги, навіть не в найкращий рік можна бути на коні.
І в нас залишається останній елемент – МТЗ. (Насправді так розшифровується маса 1000 зерен або насінин).
Коли відбулось запліднення, іде налив зерна. Всі показники, що визначають масу зерна колосу (урожай) залежать від особливостей сорту, кліматичних і грунтових умов та великий плюс для нас з вами – вони можуть регулюватися різними агротехнічними заходами. Тобто ми можемо повпливати на масу 1000 зерен. Кому буде цікаво, як це зробити, пишіть у коментарях.
На цьому сьогодні закінчуємо, ми розглянули 4 структурні елементи врожаю.
Густоту, кількість продуктивних рослин, кількість зерен у колосі та масу 1000 зерен.