Сучасний погляд на систему захисту польових культур

Сучасний погляд на систему захисту польових культур

Землеробство як наука, складається з декількох основних ланок: системи живлення, системи обробки ґрунту, системи захисту, насінництва та гібридизації, сівозміни, меліоративних заходів, природоохоронних заходів та спеціальних агротехнічних заходів.

Без грамотного дотримання вимог кожної з цих ланок не можливо протягом довгого періоду часу отримувати великі та якісні врожаї. Кожна з них має певний вплив на стан посівних площ, на витрати підприємства при підготовці та вирощуванні культур і, найголовніше, на врожайність.

Якщо випустити з уваги хоча б одну із цих ланок - дотримання решти буде не суттєвим. Тому що всі вони тісно пов'язані між собою.

Система захисту будь-яких сільськогосподарських культур є невід'ємною частиною сучасного землеробства. Важко навіть пригадати ті часи, коли при вирощуванні якоїсь культур не використовувались пестициди. Адже ще з середини 50-их років XX століття в рослинництві почали масово використовувати дані речовини.

Як же агроному орієнтуватись у величезній кількості різноманітних препаратів? По-перше, необхідно пам'ятати, що догляд за посівами потрібен на протязі усієї вегетації культури. І навіть до початку вегетації, під час протруєння насіння. По-друге, треба мати на увазі що, не дивлячись на назву даної ланки землеробства, неможливо захистити жоден посів від бур'янів або шкідників. Дані аспекти можна тільки контролювати в тій чи іншій мірі (і не лише хімічними, а механічними та біологічними засобами). По-третє, необхідно запам'ятати послідовність дій при визначенні того, чи необхідно взагалі використовувати той чи інший препарат: огляд посівів, безпосереднє визначення проблеми (конкретний вид бур'янів, тип шкідників або хвороб), оцінка порогу шкодочинності даних факторів, економічне обґрунтування внесення препарату. Після чого потрібно визначити, який саме препарат нам потрібен. Для цього найзручніше для агронома буде запам'ятати основні типи діючих речовин гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів та протруювачів (на малюнку дані типи відповідно згруповані).

Також суттєво допомагають при визначенні того, яким саме засобом потрібно обробити ті чи інші культури, мобільні додатки від компаній-виробників даних засобів. Адже за допомогою додатку на телефоні або планшету визначитись із потрібним препаратом значно легше, ніж за допомогою рекламних каталогів чи консультацій з колегами.

До речі, серйозною підмогою при виборі фунгіцида можуть стати звіти наукової лабораторії AHBD. Ця лабораторія, та ряд їй подібних (на кшталт HGCA) регулярно публікують результати досліджень того, як само хвороботворні гриби різних культур реагують на ті чи інші діючі речовини фунгіцидів.

Є ще один важливий аспект внесення препаратів, на який часто не звертають уваги. Це розмір краплі, регулювання якого відбувається за рахунок зміни форсунок та тиску в баку обприскувача. Для полегшення налаштування обприскувача (підбір форсунок, швидкість руху, тиск у баку, норма внесення робочого розчину тощо) існують сучасні додатки для мобільних платформ (наприклад, додаток від Lechler Agriculture).

Made with