Суцільне коткування - зло?

Суцільне коткування - зло?

Це продовження рубрики “Узнай про Урожай”! І нам прийшло питання з Вінницької області від Івана Івановича. Отже, Іван Іванович запитує – чи потрібне суцільне прикочування при посіві культур?Давайте розберемось у цьому питанні!Прикочування – це агротехнічний прийом, що дозволяє ущільнити верхній шар грунту, подрібнити структуру та підрівняти площу. Якщо коткування проводиться після сівби – то  головним завданням є покращення контакту насінини з ґрунтом для швидшого проростання. При суцільному прикочуванні ми ущільнюємо і міжряддя також, що буде призводити до кращого проростання насіння в міжрядді – угадайте якого.Правильно – це насіння бур’янів. Тобто фактор швидших сходів культури та зменшення конкуренції з бур’янами – можна легко нівелювати за допомогою суцільного коткування.Але все ж варто зазначити, дуже рідко, але бувають випадки, коли суцільне прикочування покращує якість посіву.

Наступне завдання коткування – це механічна зміна структури ґрунту, іншими словами кришення грудки. Існують моменти, коли треба кришити глибу, але це точно не після сошника. Не без виключень, але ж при сильному подрібненні ґрунтових агрегатів, після посіву, на незахищеному ґрунті – веде до вітрової ерозії. Кожної весни можна побачити величезні стовби родючого шару, який несеться з шаленою швидкістю на великі відстані. Це посіяли соняшник і кукурудзу, отримайте, розпишіться. Напишіть у коментарях, якщо бачити такі явища на полях.

Ще один момент, який відноситься до широкорядних культур. Якщо закоткувати все поле після посіву соняшника або кукурудзи то ви ущільнюєте не лише рядок, а і міжряддя. Це призведе до погіршення аерації ґрунту, в якому має рости коренева система вашої культури. Отже, коткування справа потрібна, але не суцільне коткування. Застосовуйте котки дуже акуратно! Набагато доцільніше використовувати прикочуюче коліща за сошником, як на широкорядних, так і на суцільних сівалках.

Made with