Сухий полив – міф чи реальність?

Сухий полив – міф чи реальність?

Сьогодні ми розповімо вам про явище сухого поливу. Що воно означає і чи справедливо вважається аграріями не менш важливим, ніж звичайний полив?

Дуже часто ці два методи порівнюють через схожу функцію. Правда, один насичує грунт вологою, а інший її зберігає. Простою мовою, сухий полив – це рихлення грунту, точніше його верхнього шару та утворення мульчувального. У сильну засуху, коли не йдуть дощі, земля пересихає і тріскається, іноді пошкоджуючи саме коріння.

Через капіляри, які природно утворилися в грунті, при високих температурах, вода починає випаровуватись. Якщо ж за допомогою боронування або культивації ми зруйнуємо їх структуру, волога залишиться у прикореневій зоні рослини і живитиме її до наступного дощу. Тільки-но дощ пройшов – знову беремось за рихлення, аби земля не збивалась і не злежувалась, утворюючи нові пласти щільної кірки, яка не пропускає свіже повітря та воду. На це грунту потрібно близько 5 днів.

Дехто з агрономів виступає проти частого використання сухого поливу. Вони притримуються думки, що чим менше чіпати грунт у передпосівний період, тим більше корисних речовин, мікроорганізмів і вологи у ньому накопичуватиметься. Але це не зовсім так. Після збору урожаю більша частина фермерів проводить мульчування грунту, заробляючи пожнивні рештки в землю. Таким чином, коли здійснюється сухий полив, на глибині 5-7 см утворюється мульчувальний шар, нижче якого вода майже не проходить. Ця волога подушка допомагає рослині довгий час залишатися без поливу. Так, звичайно, коли настає посуха, а рихлення вже відбулось, найвищий шар пересихає сильніше. Але головне те, що прикоренева зона рослини все рівно відносно зволожена. Рихлення необхідно робити на глибину 3-4 см як до посіву, так і після того, як сходи укріпляться.

Переваг сухого поливу можна нарахувати ще безліч: покращення аерації грунту, утворення теплоізоляційного шару, руйнування корінців молодого бур’яну… Через зменшення інтенсивності випаровування вологи рихленням, показники урожайності збільшуються.

Отже, робимо висновок, сухий полив – це не байка. А от Вам уже вирішувати чи користуватись цим методом при вирощуванні культур.

Made with