Сульфат магнію - обов'язковий компонент підживлення.

Сульфат магнію - обов'язковий компонент підживлення.

Загальноприйнятим вважається підживлення азотом по вегетації.Та мало хто зважає на сірку.То чому ж додавати сульфат магнію у бакову суміш обов’язково?

По перше сірка є таким самим важливим елементом, як і азот, що бере участь у синтезі білку. Достатня кількість цього елементу забезпечить якісне використання азоту з грунту та добрив.

По результатах аналізу грунту в моєму регіоні, залежно від поля, дефіцит сірки під культури сівозміни в середньому становить 7-10 кг/га по діючій речовині. І це чорноземах звичайних. Треба пам’ятати, що сульфат магнію містить не 100% сірки. Семиводний наприклад має 32% сірки  і 16% магнію. Це означає, що для компенсації 10 кг/га треба 30кг сульфату магнію. А він засвоюється не на 100%. Та і до рослини не весь попаде.

В Україні поширена проблема якості карбаміду. Насамперед це проблема наявності біурету. Тому наявність у робочому розчині сірки і магнію певним чином буде компенсувати негативну дію низькоякісного карбаміду та і надмірну кількість азоту за раз також.

При потраплянні азоту в листок пришвидшуються процеси обміну та відток поживних елементів з листка у корінь. Особливо може відчуватись дефіцит сірки коли грунт не забезпечений. Як наслідок – підживлення дасть менший результат ніж очікувалось.

Але у сульфату магнію також є обмеження. Всі ми не ідеальні)). За використання жорсткої води з надмірним засоленням – додавати сульфат магнію не бажано. Тобто єдине обмеження – сольовий баланс робочого розчину і води для обприскування.  Якщо подумати то це обмеження дійсне для всіх добрив, які ми розчиняємо у баку. Бо нанесення на рослину висококонцентрованого розчину веде лише до негативних наслідків.

Тож при складанні технологічної карти наступного разу рекомендуємо Вам додавати сульфат магнію до більшості обробок по вегетації!

Made with