Сума активних температур

Сума активних температур

Ми розкажемо вам про фактор, від якого напряму залежить вегетація рослин, їх вчасне гілкування і кущення. Тож поговоримо із вами про суму активних температур.

Існує оптимальна температура, при якій відбуваються сходи і починається вегетація. У кожної культури цей мінімум різний. Враховуючи регіон і погодні умови, деякі культури можуть розвиватись при +10 С, інші ж, здатні починати всій вегетативний розвиток від +5 С. Такі показники визначає біологічний мінімум рослини. А скільки потрібно тепла в часі показує сума активних температур.

Для чого потрібен цей показник?

Візьмемо наприклад, пізній соняшник, вегетація якого триває протягом 115 днів. Для формування врожаю йому необхідно мінімум 2300 градусів активних температур. Якщо у цей період 115 днів середньодобова температура трималася на позначці 23 C, то помноживши ці значення маємо 2600 градусів. Це і є обчислена нами сума активних температур. Що дає нам це число? Насамперед розуміння, що такий соняшник можна буде виростити тільки в південних регіонах країни. В Чернігівській області він точно не покаже класний результат.

Як бачимо, визначити суму активних ми не можемо, не прослідкувавши за середньодобовою температурою. У чому ж їх різниця? Середньодобова визначається за будь-який час – від декількох тижнів до року.

А от сума активних температур визначається за період вегетації рослини при середньодобовій більшій ніж +5 С. Це показник початку вегетації рослини. При меншій температурі вегетація культур неможлива. Тобто середньодобова це просто плюсові, а активні температури – це від плюс 5 градусів. Для простішого розуміння, європейські колеги називають цей показник – градусо-дні.

Отже, для кожної рослини в період вегетації оптимальна сума активних температур різна, навіть для різних сортів чи гібридів однієї культури. А показник цей орієнтує на зону вирощування.

Тож тепер знання про суми активних температур у вас на озброєнні аби мати можливість спрогнозувати власний урожай.

Made with