СВОЯ ПШЕНИЦЯ. ТІЛЬКИ ДО 3 РЕПРОДУКЦІЇ?
Оптимальні строки посіву, як діти в школу, 1 вересня, щоб її у більше часу сформувати вегетативну масу і закласти з осені максимальний урожай. Скільки треба сіяти нового місяця, купити до якої репродукції або на скільки довго можна сіяти свій продукт, який виростив сам.
Державне обмеження - не пізніше третьої репродукції. Але, якщо розібратися, як це працює, цим правилом можна нехтувати. То як довго можна сіяти своє середовище?
Що триває місяць соняшника і кукурудзи, ми звикли купувати кожного року гібриди. Це добре, завдяки гетерозису середнього урожаю цих культур по зростанню країни.
З ріпаком трохи складніше. До країни прийшли круті гібриди і ЗЗР під них, урожайність виросла в три рази, за останні 10 років міжнародні компанії навчили українських фермерів успішно вирощувати ріпак. В результаті середньої ураження від тонни з хвостиком зараз уже близько 3 тонн з гектара.
Але пшеницю і ячмінь ми, як правило, вирощуємо з собою. Це економічно вигідно, зупинено вирощено самостійно зерно, при гарній чистці, зерно не полегшено дорожче, ніж товарне. І все одно дешевше, ніж щороку купувати посівмат. Є компанії, які пробують зараз впроваджувати гібридні пшениці і ячмені в Україні. Це теж дуже добре. Може бути, як 20 років тому із сортовими соняшником і кукурудзою, які всі охоче проміняли на високоврожайні гібриди, виведені спеціально для умов нашої країни.
Питання, якщо ми самі для себе вирощуємо мило, то як його довго можна відтворювати. Є державна регуляція про третю репродукцію: не можна сіяти своє середовище пізніше третьої. Але як це контролюється - не відомо.
Ця норма правильна і треба знати, звідки вона з'явилася. Свого часу радянські аграрні вчені вираховували, що якщо фермер висіває свій вміст до третьої репродукції, то воно не встигає накопичити критичну кількість грибів, вірусів, бактерій і шкідників. Тому що, наприклад, було поле пшениці. У минулому році на це поле пішенички завезли другу репродукцію, і з нею сюди завезли гриби, віруси і шкідники. Посідали 200-300 кг на гектар, заразили поле, а потім на останній цілий рік площа пшениці займає 300-330 днів. Майже цілий рік в цьому агрофітоцинозі розвивалися бактерії. І коли ми посіяли та зібрали третю, вона на собі вже має всі ті самі збудники і проблеми.
А коли фермери висівають свою четверту, п'яту, шосту репродукцію і все в них добре, виникає логічне питання, а що тоді потрібно змінити до третьої репродукції?
Якщо фермер може контролювати умови вирощування, усі посівні якості продукції, то, в принципі, можна вирощувати і далі. Особливо це зараз актуально, коли всі намагаються зекономити.
Які такі умови вирощування? Ви маєте на використання вибрати чітко виділене поле, насінник, по найкращому попереднику, тобто, в ідеалі, має бути пар або горох. Із того, що зараз вирощують в Україні - це може бути і після соняшника, який рано звільнив поле. Має бути крута закладка з добривами, найсильніший протруйник, наприклад Кінто Дуо і Альберто. По вегетації має бути в ідеалі три фунгіцидних обробки, але не менше двох, як який регіон. Планувати потрібно три фунгіцидних обробки, повний комплект підживлень з мезо-, з мікроелементами, особливо для тих, у кого немає аналізів обґрунтування до цих пір. Обов'язково робимо фунгіцидний захист колоса! Якщо це
насінник, то хоча би Рекс Дуо чи генеричні тебуконазоли. Найкраще, звичайно зробити обробку Осірісом. Насінник традиційний невеликий, 3-10 га, тому, щоб зробити собі круту їжу, в нього можна включити.
Що таке позитивні якості? Перше, що ми маємо контролювати - це схожість, енергія проростання. Енергія - це кількість нормально пророслих насінин, тобто, якщо насінина проросла і померла, вона нам не цікава. Наступний крок - маса тисячі, що показує, який в ендоспермі запас живих речовин. Менше 40 г сіяти вам не
рекомендую, хіба що для дуже ранніх посівів, і це погана ідея. Тому пшеницю з масою тисячі менше, ніж 40 г, краще здайте як товар. Чому маса тисячі може бути малою? Бо це, скоріше за все, було недокормлене і сильно вражене хворобами поле. Як внаслідок - пшениця не виповнилась і дала гірший урожай.
Не можна, щоб зерно було хоч чимось заражене. Найпростіший гриб - альтернарія.
Вона часто заводиться, коли у жнива пішов дощ і щось на колоску вже поселилося. Якщо Ви зібрали вчасно, і вона є на зерні, це не страшно. Головне не плутати її з фузаріозом. Перевірити зерно на зараженість можна під мікроскопом в лабораторії Growex Lab. За інструкцією менеджера відберіть пробу відправлення та надішліть його Новою поштою. Через кілька тижнів введіть результати за зразком і побачите, чим заражене зерно. Заявку на аналіз залишити тут: https://forms.gle/CLPg6izj4mA93Ne56
Альтернарія не страшна, тому що її контролює будь-який триазол у протруювачі. Якщо у вас є фузарія, септорія чи ще щось подібне, то це краще масло, не використовуйте на напою, а здайте його, як товарне. Якщо у вас в насінні хоча б 5-10% фузаріозних зерен, то є дуже великий ризик, що у вас все поле в наступному році буде фузаріозне, навіть якщо ви використовуєте потужний протруйник. Якщо ви використовуєте продукт з масою не менше 40 г, ви автоматично відкидаєте неповнене, недозріло або заражене максимальним вмістом. Крім того, є ще технологія чистки забруднення.Як можна сіяти своє значення? Рекомендації про 3 репродукцію краще дотримуватись. Який сорт кращий на прийомі на овочі, Ви
сам себе.
На Growex Market є гарний вибір як українських сортів пшениці та ячменю, так і закордонних. Зробіть сортовипробування прямо на полях свого господарства і побачите, які з ними дають кращі результати. Потім тільки будете оновлювати сорти кожних 5-10 років. Безкоштовну консультацію по насінню можна отримати тут.
На Growex Market є гарний вибір як українських сортів пшениці та ячменю, так і закордонних. Зробіть сортовипробування прямо на полях свого господарства і побачите, які з ними дають кращі результати. Потім будете тільки оновлювати сорти кожних 5-10 років. Безкоштовну консультацію по насінню можна отримати тут.