Технологічні проблеми вирощування жита і їх вирішення

Технологічні проблеми вирощування жита і їх вирішення

Що Ви знаєте про жито? Кажуть, жито посіяв і забув. Та насправді у вирощуванні цієї культури є купа нюансів, які треба враховувати, щоб вона реалізувала свій максимальний потенціал. Гібридне жито добре показує себе як при інтенсивній технології, так і при заощаджувальній (мінімальній). 

У статті Ви дізнаєтеся про тонкощі вирощування гібридного жита в Україні, економіка якого приблизно на 30% вигідніша, ніж у пшениці. Це пояснюється особливостями живлення і захисту культури, а також її нормою висіву. За сприятливих умов сіяти гібридне жито рекомендовано на 2-3 см, адже зі збільшенням глибини зменшується коефіцієнт кущення. Та у випадку пересушеного грунту буде виправданим посів на глибину до 4 см.  

У гібридного жита високий коефіцієнт кущення, одна рослина може утворювати до 20 продуктивних пагонів. Тому норма висіву жита - 2 млн, що в рази менше, ніж в інших зернових колосових та у сортового жита, норма якого, для порівняння, 5-6 млн. Тому не рекомендується загущувати посіви жита. Зріджені посіви є великою перевагою для його вирощування, адже маємо меншу вірогідність поширення хвороб і шкідників.

Коли сіємо?

Жито добре відгукується на ранній посів. Рекомендованими календарними строками є 5 по 10 вересня. Так культура встигне розкуститись і увійти в зиму в оптимальній для неї фазі - 45-50 днів. При цьому мінімально допустима - 30 днів. Тому в плануванні посіву озимих зернових, в першу чергу надавайте перевагу житу.Так збирання врожаю припадає на період між пшеницею та ячменем, одразу після ранньої української озимої пшениці.

Чи правда, що по житу не потрібно вносити ЗЗР?

Жито має сильніший імунітет та краще конкурує за фактори життя з небажаною рослинністю. Є, звичайно, приклади вирощування жита без фунгіцидних, гербіцидних та інсектицидних обробок. Навіть в таких умовах на товарних посівах жито реально дає урожай 65-70 ц. Такі результати досягаються при вирощуванні жита по житу протягом 4 років за рахунок протруєного насіння, яке надійно захищає посіви від хвороб і грунтових шкідників. Гібридне жито ідеально показує себе на грунтах як монокультура, але в такому випадку можуть бути проблеми із багаторічними бур’янами та характерними для зернових хворобами. Такий спосіб вирощування - скоріше вийняток. У зв’язку з високим потенціалом врожайності жита буде нерозумно ігнорувати рекомендовану для нього технологію вирощування. 

Жито

Жито

Фунгіцидний ЗАХИСТ

Враховуючи те, що насіння гібридного жита йде з заводу вже протруєне (зазвичай Кінто+ і Гаучо+), рекомендується лише одна, максимум дві фунгіцидні обробка жита, щоб вберегти свої посіви від проблемної для нього хвороби - бурої листкової іржі та ринхоспоріозу. Бура листова іржа - проблема, яка докучає на посівах жита на Півдні України, тоді як ринхоспоріоз - переважно головний біль фермерів Західних земель. Фунгіцидна обробка проти цих хвороб рекомендується у фазу від прапорцевого листа до початку цвітіння.

Варто зазначити, що гібридне жито має високу стійкість до ріжок. Для сортового ця хвороба залишається проблемою, адже знижує вартість зерна при здачі. Тоді як гібридне жито виведене завдяки ефективній технології Pollen Plus. Вона базується на швидкому та ефективному запиленні жита, що не дає шансів для поширення грибкових інфекцій на колосках.

 Важливе зауваження: не можна нічим обробляти жито у період його цвітіння. Це тісно пов’язано з тим, що жито - перехреснозапильна культура. Процес його запилення не можна порушувати. Тому обробка ЗЗР чи добривами в цей період не можлива. Так само в період кущіння культури - немає необхідності в обробках.

Ріжки на житі

Ріжки на житі

Інсектицидний ЗАХИСТ

Що ж стосується обробки жита інсектицидами, треба дивитись по ситуації. Найчастіше жито вражається пазушними (житніми) трипсами та хлібними жуками перед збиранням. Контролювати цього шкідника рекомендується у фазу прапорцевого листа системними препаратами - Бі-58 чи Енжіо.

РІСТРЕГУЛЯЦІЯ

Навіть при тому, що гібридне жито має високу стійкість до вилягання (чого не скажеш про сортове), воно добре реагує на рістрегуляцію. Це значно знижує ризики вилягання. Також вкорочення стебла зберігає запаси елементів живлення, які, в свою чергу, будуть більш доступними для розвитку колосу. Достатньо протягом сезону проводити хоча б одну регуляцію росту. Найкраще проводити обробку до 31 фази розвитку. Підійдуть такі препарати, як Модус та Хлормекват-хлорид у нормі від літри до півтори. 

Живлення

Жито не вибагливе до живлення. Фосфору і калію на цю культуру треба значно менше, ніж на інші зернові. Наприклад, якщо на жито потрібно 2 кг азоту, то на пшеницю - 2,5 - 3 кг. Тим не менш, жито дуже гарно відгукується на азотне живлення. Це ті добрива, на які треба зробити серйозний акцент при вирощуванні цієї культури. Для правильного живлення жита треба розуміти, що ця культура починає вегетацію набагато раніше. З посівом доцільно буде внести комплекс мінерального добрива, орієнтовно 150 кг NPK (16:16:16). Азотні добрива краще використовувати в другій половині вегетації. Для прикладу візьмемо 150 кг/га сульфат амонію, 150 кг/га селітри аміачної. 

Кліматичні умови вирощуванняГібридне жито - це культура, яка пристосована до будь-якої зони України. У жита на 15-20% нижчий коефіцієнт транспірації, ніж у пшениці, тому воно дає гарний урожай на бідних, піщаних грунтах. Ця культура має велику вегетативну масу і гарне співвідношення основної продукції до побічної 1:1. Крім того, гібридне жито посухо- та зимостійке. Якщо порівнювати з іншими зерновими, жито витримує (-25 С) без снігового покриву, пшениця - (-25 С), ячмінь - (-15 С).

undefined

Урожай ЖИТА

Який потенціал врожайності жита?Середня урожайність гібридного жита по Україні без обробок ЗЗР - 2,5-2,8 т/га. Скільки ж тонн зерна можна зібрати, дотримуючись мінімальної технології вирощування цієї культури? Якщо захищати посіви від болячок і шкідників, потенціал урожайності для посушливих регіонів складає близько 5-7,5 т/га.В чому економічна перевага вирощування жита над пшеницею? 

  1. Гібридне жито йде із заводу вже протруєним.
  2. Потребує лише азотного живлення для гарного кущення.
  3. Обов’язковою є лише одна фунгіцидна обробка.
  4. Добре конкурує з бур’янами.
  5. Менша норма висіву, більший коефіцієнт кущення.
  6. Довше стоїть на полі - менші втрати при збиранні.

Як бачимо, гібридне жито не вибагливе до грунтово-кліматичних умов і має гарний потенціал урожайності навіть при мінімальній технології вирощування. На сьогоднішній день пішло різке зниження площ, відведених під цю культуру, тому виникла велика потреба у житі. У зв’язку із скороченням кількості продуктивних опадів, що наглядно показав сезон 2020, жито є потенційно цікавим гравцем на ринку основних вирощуваних культур. Ціни на дану продукцію зростають і вже зараз гібридне жито може конкурувати по вартості із пшеницею чи ячменем. Про те, як завдяки гібридному житу популяризується вирощування цієї культури в Укра їні, читайте у статті Гібридне жито - революція чи потреба. Завдяки сучасним селекційним рішенням з’явилась можливість отримувати високі врожаї гібридного жита при невеликих затратах на його вирощування. 

Made with