Технологія вирощування гороху. Посів гороху та удобрення

Технологія вирощування гороху. Посів гороху та удобрення

Зазвичай горох висівають звичайною зерновою сівалкою з міжряддям 15 см. Гектарна норма посіву гороху може коливатись в межах від 800 тис до 1,4 млн штук схожих насінин на гектар і залежить вона від умов вирощування та насіння, що використовується. В умовах півдня ми орієнтуємось на 1 млн схожих насінин, тобто висіваємо в середньому 1,1 млн/га.Як ми говорили у попередньому випуску про горох – протруювати і застосовувати інокулянт обов’язково! І не забувайте, що норма висіву встановлюється не в кілограмах, а в штуках на гектар, а вже потім залежно від маси 1000 насінин та посівних якостей насіння визначається потреба в насінні. Саме цей показник вже міряється в тонах чи кілограмах на гектар.

Ок, з нормою висіву зрозуміло, а коли сіяти горох? По своїй біології – це рання яра культура, тому вегетує при низьких температурах та не боїться зниження. В своїй практиці ми досить часто зустрічали горох під снігом.

Сіяти горох найкраще у так звані лютневі вікна коли грунт придатний до сівби, але вегетація ще не відновилась. Тобто сіяти горох треба при першій можливості вийти в поле. Тому готувати насіння треба вже відразу після зустрічі Нового року.

На яку глибину сіяти горох?

Ця культура має сильний початковий ріс та великий ендосперм тому його можна сіяти глибоко, але при ранніх строках посіву ми ризикуємо не отримати дружні сходи через непрогрітий грунт. Тому особливо заглиблювати теж нетреба. Знову ж таки буде залежати від регіону вирощування. Орієнтовна глибина посіву гороху – 6-8 см.

Є ще одне важливе питання – з яким добривом посіяти горох?

Знову ж таки ми повертаємось до системи живлення та аналізів грунту, адже не знаючи забезпечення грунту – неможна складати систему удобрення. Від себе можемо рекомендувати обов’язкову інокуляцію. Один наш американський колега сказав – якщо виникає питання інокулювати бобові чи ні – відповідь однозначна – інокулюти. Адже природа подарувала нам це механізм забезпечення азотом і ним треба користуватись.

І все ж по добривах. Класна схема удобрення гороху – це карбамід у передпосівну культивацію та посів з комплексним добривом. Але тепер згадуємо, що сіємо ми його зазвичай у болото, а площі повинні бути підготовлені з осені то виходом буде посів з комплексним у складі якого є достатня кількість азоту або використання спеціально підготовлених тукосумішей. Гектарні норми та назви добрив ми не вказуємо адже це буде залежати від конкретно взятого господарства та поля.

Отже, що ми повинні запам’ятати: 1млн схожих насінин, а це зазвичай більше 300 кг, обов’язкова інокуляція та протруювання, 6-8 см глибина та посів з комплексним добривом.

Made with