Технологія вирощування нуту

Технологія вирощування нуту

Нут - не надто поширена в Україні сільськогосподарська культура. Проте велика кількість господарств бодай одноразово, в якості експеримента, але пробувала його вирощувати. Головними проблемами при його вирощуванні є недостатні обсяги інформації про цю культуру, мала кількість зареєстрованих на нут пестицидів та помилки при дотриманні технології вирощування.

ВАЖЛИВО: рослини нуту можуть викликати алергію.

Але за правильного підходу він може стати важливою культурою Вашої сівозміні, адже він має цілий ряд беззаперечних плюсів:

  1. строки посіву, збирання та решти польових робіт під час вирощування нуту майже не збігаються в часі з аналогічними роботами на інших культурах;
  2. коріння нуту, як і інших зернобобових культур, утворює симбіоз з бульбочковими бактеріями, які синтезують в ґрунті легкозасвоювані рослинами азотовмісні сполуки, що покращує якість ґрунту;
  3. нут є гарним попередником для переважної більшості культур;
  4. нут найбільш жаро-, посухо- та морозостійка зернобобова культура, яка не любить велику кількість опадів.

Перед посівом насіння нуту обов'язково протруювати інсектицидом та фунгіцидом, що фактично захистить рослину від хвороб та шкідників до початку цвітіння. Нут висівають відразу після закінчення посіву ранніх зернових на глибину 5-6 см у вологий шар ґрунту. Якщо верхній шар ґрунту сухий, то сіяти можна навіть на глибину до 12 см. При температурі ґрунту +4...+5°C він вже починає проростати.

Дану культуру можна вирощувати як без використання гербіцидів, так і з використанням ґрунтових (Рейсер, Мерлін тощо). При великій забур'яненості посіву можна вносити грамініциди (для контролю злакових бур'янів) або Лентагран з ад'ювантом (для контролю дводольних). Також важливим для збереження врожаю є проведення щонайменше двох фунгіцидних обробок (на початку та наприкінці цвітіння). У разі появи совок доцільним буде обробіток посівів системним інсектицидом (найкращу ефективність це матиме при обробці під час появи перших дорослих особин і до виходу гусені).

Система живлення нуту ідентична системі живлення гороху та сої. Він потребує внесення фосфору та калію, дуже добре реагує на внесення мікродобрив.

На момент збирання врожаю посіви нуту можуть сильно засмічуватись відрослими бур'янами. Тож для полегшення збирання варто проводити десикацію посівів за допомогою препаратів на основі диквату або гліфосату. Окрім того, проведення десикації є доцільним якщо в період збирання нуту стоїть дощова погода, адже при тривалому впливі опадів насіння нуту втрачає свої якості.

Made with