Температура ґрунту під час сівби

Температура ґрунту під час сівби

Інтенсивність протікання найважливіших фізіологічних процесів у рослинах (фотосинтез, дихання, транспірація) безпосередньо залежить від температури ґрунту і навколишнього середовища. Температура ґрунту помітно впливає на ріст коренів. Більш розвинута коренева система краще використовує вологу та поживні речовини. Коливання ґрунтової температури негативно впливає на ріст і розвиток рослин, часто призводить до ураження їх хворобами.

Кожна сільськогосподарська культура має індивідуальну реакцію на температуру в різні фази свого розвитку. Зрозуміло, що найкращі умови створюються при оптимальній температурі, адже саме тоді швидкість біохімічних реакцій досягає найбільшої величини. Ці особливості культур та сортів необхідно враховувати на всіх етапах вегетації, починаючи з визначення строків сівби.

З підвищенням ґрунтової температури прискорюються процеси асиміляції та синтезу органічних речовин, але разом з тим підвищується інтенсивність дихання рослин. У зв'язку з чим при надмірному підвищенні температури може скластися ситуація, при якій процеси синтезу речовин та їхньої витрати на дихання врівноважуються. Тобто рослина опиниться в так званому стані компенсаційної точки. А при різкому зниженні температури ґрунту в рослинах пригальмовуються, а інколи навіть порушуються, процеси обміну речовин, що може призвести, в тому числі, і до загибелі посіву.

Температурні показники ґрунту визначають за допомогою електронного термометру. Вимірювання даного показника відбувається таким чином:

  1. виходимо в поле рано вранці (орієнтовно о шостій годині ранку, адже саме в цей час температура ґрунту опускається до добового мінімуму);
  2. поміщаємо електронний термометр у ґрунт, на глибину сівби, яка залежить від конкретної культури;
  3. за декілька хвилин (залежно від термометра) після заглиблення в ґрунт знімаємо показники температури.

Визначення температури ґрунту не вимагає від Вас надзусиль або великих фінансових витрат, але допомагає правильно визначити строки сівби, що вбереже Ваші посіви від непотрібних стресів та втрат.

Made with