Тонкощі гербіцидного контролю лободи в посівах сої

Тонкощі гербіцидного контролю лободи в посівах сої

Лобода біла (Chenopodium album L.) - це однорічний пізній ярий дводольний бур'ян, що засмічує посіви усіх сільськогосподарських культур. Але найбільшої шкоди вона завдає в посівах просапних культур, в першу чергу сої. Адже соя негативно реагує на наявність конкурентної рослинності на полі. І звичайним гербіцидом лободу не вивести з посівів сої, тому що обидві ці рослини є дводольними. Додатковою проблемою при контролі лободи в сої є створення даним бур’яном воскового наліту на листі для захисту від пересушування (особливо в жарку погоду). Цей наліт перешкоджає утримуванню та проникненню всередину рослини гербіцидів, що суттєво зменшує ефективність їх використання. Але це не означає, що боротися з лободою не можна. Потрібно просто виконувати ряд додаткових вимог, які допоможуть Вам зменшити кількість даного бур'яну в посівах.

Одним з найважливіших факторів, що впливають на якість обробки гербіцидом є час внесення. Так як восковий наліт на лободі утворюється лише в жарку погоду, а на ранок після прохолодних ночей він зникає, то доцільним є внесення гербіцидів рано вранці, до його утворення. Це збільшить шанси на проникнення гербіциду всередину бур'янів.

Ще одним аспектом, який збільшить ефективність від використання гербіцидів для контролю лободи в сої є додавання в бакову суміш ад'ювантів та прилипачів. Використання прилипача дасть гербіциду час на проникнення в рослину. У той час, як ад'ювант знизить поверхневий натяг краплі, що надасть розчину змогу рівномірно розповсюдитися по листу і покрити його максимальну площу. До того ж, завдяки ад'юванту, на листі не буде утворюватись крапля-лінза, яка фокусуватиме сонячні проміні та спричинятиме опік у рослин сої.

Важливим фактором при обробці посівів сої гербіцидом також є pH бакової суміші. Точніше, додавання до суміші кислих азотних добрив (на кшталт карбаміду в дозі 5-6 кг/га або сульфату амонію в дозі 1-1,5 кг/га), яке підкислює pH бакової суміші. При потраплянні на листя лободи кислі азотні добрива розчиняють восковий наліт, що дає змогу гербіциду проникнути в рослину. Щоправда цей спосіб вимагає неабиякої обережності, адже навіть невелике перевищення дози азотних добрив може придушити розвиток сої, або навіть призвести до фактичної десикації посіву.

Існує ще один дуже поширений спосіб боротьби з лободою. Використання суміші Раундапу та Хармоні. Така бакова суміш дуже добре прибирає лободу, але має дуже великий мінус - фітотоксичну дію на сою, за рахунок чого її розвиток тимчасово зупиняється. Протягом 14 днів після проведення обробки нормальний розвиток рослин сої відновлюється. Але використовувати цей метод рекомендовано лише в критичних ситуаціях, коли посів сильно засмічений перерослою лободою.

Made with