Топ 3 шкідників колосу

Топ 3 шкідників колосу

Після того, як Ви прочитаєте цю статтю, Вам буде набагато легше проконтролювати шкідників колосу на посівах зернових колосових.Ми склали Топ 3 найбільш шкідливих комах, які негативно впливають на стан посівів. Тому у статті розглянемо шкодочинність і методи боротьби із цими шкідниками колосу!

Клоп шкідлива черепашка

Останніми роками на посівах хлібних злаків найбільше шкодить група хлібних клопів. І серед них шкідник, який посідає перше місце нашого топу - клоп шкідлива черепашка.Підвищення середньодобових температур в Україні - зелене світло для розмноження та нормального розвитку цього шкідника. Цей клоп найчастіше зустрічається у Лісостеповій та Степовій зоні України. Але, якщо кліматичні умови продовжать змінюватись, в інших областях цьому шкіднику буде також комфортно. Найбільш помітний клоп шкідлива черепашка на посівах ярих культур. Треба обстежувати посіви пшениці: якщо на ярій клоп є, то він перезимує і в наступному році на озимих посівах його буде більша кількість. Тепла зима без різких перепадів температур має посприяти їх поширенню. При температурі від +17С клоп шкідлива черепашка з’являється на поверхні грунту і з середини квітня до кінця травня, якщо весна тепла, мігрує на посіви зернових колосових. Зазвичай клоп не шкодить одразу після перельоту. Він очікує підвищення температур в нижньому ярусі стеблестою або під грудочками. Коли температура збільшується до +18С, вони стають активними. Ці комахи проколюють стебло хоботком і, таким чином, висмоктують з нього соки. На місці проколу утворюється перетяжка, стебла довго залишаються зеленими, але не колосяться і поступово відмирають. При уколі у стрижень колоса, який розміщений у пазусі листка, вище від місця уколу виникає білоколосість. Та найбільшої шкоди завдають личинки старших за віком комах, які живляться на зерні. Дорослі клопи починають з’являтись із кінця червня, вони, як і личинки, пошкоджують зерно. Чисельність личинок клопа від 30 штук на квадратний метр, є беззаперечно, приводом для обробки пшениці інсектицидвами у фазу молочної стиглості.

Друге місце в нашому топі займає не менш шкодочинний шкідник - хлібний жук. Або, як його ще називають - кузька. Кожен фермер, який не перший рік займається вирощуванням зернових колосових знає цього шкідника і втрати, які він може приносити господарству. Кузька шкодить на зернах злаків у період молочної стиглості, виїдаючи їх. А стигле тверде зерно вибиває з колосу на землю. Почергово від року до року відбуваються перельоти хлібних жуків через їх дворічний цикл. Справа в тім, що у спекотні літні дні жуки вилітають на посіви пшениці живитись і вже за два тижні після вильоту самки починають класти яйця, зариваючись в землю на глибину 10-15 см. Так в 2-3 заходи хлібний жук закладає близько 40 яєць. Через три тижні з яєць виходять личинки, вони живляться перегноєм і дрібними корінцями різних рослин, в тому числі й  культурних. Восени вони переходять у грунт на глибину 30-80 см, а навесні знову піднімаються до поверхні. Тому в якісь роки фермери отримують більше шкоди від хлібних жуків, в якийсь - менше. 

З механічних методів боротьби проти кузьки підходить лущення стерні із подільшою зяблевою оранкою, міжрядні обробітки у травні-червні та, обов’язково, крайові обробки інсектицидами за наявності 3-5 жуків на 1 м2.

Третє місце в топі ми віддаємо трипсу пшеничному. Це комаха, яка шкодить на зерні в період молочної стиглості. Якщо в період виходу в трубку не було дощів і переважала посушлива погода, більш вірогідно, що трипс у цьому році буде особливо шкодочинним, адже розвиватиметься у сприятливих для нього умовах. Найбільшої шкоди пшеничний трипс наносить ярій пшениці та ячменю - меншої озимим культурам. Так як ця комаха шкодить до моменту дозрівання зерна, то чим швидше колос достигне, тим меншої шкоди трипс принесе посівам.

Так, якщо наприкінці літа буде сильна посуха і суховії, колос достигне швидше і велика частина цих шкідників загине. Вперше пшеничні трипси з’являються у період початку колосіння пшениці. Часто фермери не звертають уваги на даного шкідника, адже він погано помітний в посівах зернових колосових. На колосках переважають самки цих комах. Довжина особини приблизно півтора міліметри, забарвлення чорно-буре, а передні лапки жовті; крила прозорі з довгими війками. Яйця їх блідо-оранжеві та видовжені. Личинки червонуваті, завдовжки 1,4-1,8 мм.В цьому році трипси зустрічались навіть в колосках, які ще навіть не вийшли. Тобто колосок ще був у трубці, а трипси там вже розмножились і пили соки. Це означає, що боротись із такими шкідниками бажано на упередження, а не тоді, коли проблема вже виникла.Зазвичай трипси починають наносити шкоду, висмоктуючи соки із колоскових лусочок, а після того, як в обгортці утворюється тріщина, самки проникають всередину колосу і відкладають яйця на стінках лусочок і на стрижні колосу. Личинки цієї комахи вважаються найбільш школочинними, адже у фазу молочної стиглості пошкоджують не лише обгортку колосу, але й самі зерна. Внаслідок цього колосок деформується, зерна стають щуплими, їх хазяйнування на посівах викликає білоколосся ячменю. В результаті знижується якість зерна та маси тисячі. Живлячись на зернівках, трипси залишають на місцях укусів бурі плями, пошкоджена поверхня зморщується. У період воскової стиглості трипси лишають колоски і до моменту збору врожаю залишаються в прикореневій частині рослин, у верхніх шарах грунту.У механічному захисті від трипсів обов’язковим є лущення стерні одразу після збирання. Це зробить личинки трипсів більш доступними для хижаків. Що ж стосується хімічного захисту від трипсів, треба пам’ятати, що цей шкідник ховається під лусочками колосу, тому є сенс застосування інсектицидів із тривалою системною дією. У степовій зоні захист від трипсів часто поєднують з боротьбою проти клопа шкідливої черепашки.Хімічний захист від шкідників колосу можна здійснювати контактними, системними і комбінованими  препаратами. Шкідники, які є легкодоступними при обробці, можна швидко й ефективно прибрати альфа-циперметрином, який представлений у складі такого препарату, як Фастак.

Крім того, гарно прибирає шкідників на колосі лямбда-цигалотрин у складі Карате Зеону. Це також контактний інсектицид, ефективний проти клопа шкідливої черепашки і хлібного жука. Якщо стоїть ціль забрати в посівах пшениці трипси, Вам потрібен препарат із пролонгованою системною дією. Для цього підійде сумішевий препарат Разіт, у складі якого імідаклоприд 140 г/л, ацетаміприд 160 г/л та альфа-циперметрин 100 г/л. Цей препарат швидко спрацьовує на посівах і має тривалий період захисту від шкідників. Гарну ефективність проти шкідників колосу показує Контадор Дуо, адже має у своєму складі імідаклоприд 300 г/л та лямбда-цигалотрин 100 г/л. 

Якщо ж проблема шкідників на посівах ще не набула серйозних масштабів, але вже відбувається міграція шкідників на посіви, варто подумати про крайові обробки форфорорганікою для того, щоб не допустити заселення Ваших посівів шкідниками.

Made with