ТОП осінніх шкідників на ріпаку

ТОП осінніх шкідників на ріпаку

Восени на посівах ріпаку з'являються перші шкідники. І хоча їхня видова різноманітність значно менша, ніж навесні, проте контролю цих шкідників потрібно привернути не меншу увагу. Адже шкода, якої можуть завдати восени хрестоцвіті блішки, озима совка та капустяна міль може призвести як до суттєвого зниження врожайності культури, так і до погіршення її зимо- і морозостійкості. Тож якої саме шкоди завдають найбільш поширені осінні шкідники? Та які є засоби щодо їх ефективного контролю?

ХРЕСТОЦВІТІ БЛІШКИ

Як дорослі особини, так і личинки блішок харчуються листям рослин з родини Капустяних, у тому числі й бур'янів (грицики, гикавка, талабан тощо). Личинки блішок також можуть харчуватися молодим корінням рослин. Пошкоджені хрестоцвітними блішками рослини ріпаку більше уражуються хворобами, погано набирають вегетативну масу, а масове ураження може призвести навіть до потреби пересівання.

Для контролю усіх видів хрестоцвітних блішок (хвилястої, синьої, світлоногої, виїмчастої, чорної тощо) використовують засоби на основі тіаметоксаму (ЕнжіоТіараВоліам Флексі), піриміфос-метилу (АктеллікАктуалІнтерн), лямбда-цигалотрину (Карате ЗеонАмплігоОперкотКайзо) тощо. Обробку найдоцільніше проводити у вечірні години, після заходу сонця, коли комахи сидять на листі культури.

ОЗИМА СОВКА

Друге покоління гусені цього шкідника, що з'являється наприкінці серпня/у вересні, пошкоджує сходи озимих культур, у тому числі й ріпаку. Характерною особливістю совок є надзвичайно широка кормова база - окрім ріпаку вони пошкоджують понад 140 видів рослин, серед яких є як культурні, так і бур'яни. Тому для якісного контролю озимої совки необхідно контролювати й бур'яни.

Для обмеження чисельності совок потрібно проводити якісну підготовку ґрунту перед сівбою ріпаку. Вже за наявності 2-3 гусениць на 1 м² посіву доцільно застосовувати агрохімічний контроль, шляхом проведення вечірнього обприскування посівів препаратами на основі альфа-циперметрину (ФастакФатрінНокаут Екстра), диметоату (Бі-58Супер БізонДанадим Стабільний) тощо у половинних нормах їх витрат з додаванням 3-4 кг/га сечовини.

КАПУСТЯНА МІЛЬ

Гусінь капустяної молі виїдає на листі ріпаку та інших рослин з родини Капустяних невеликі ділянки. Характерною особливістю ураження саме цим шкідником є те, що гусінь не зачіпає шкірку листя з верхнього боку.

Як і у випадку з озимою совкою, найбільшої шкоди на посівах озимого ріпаку завдає гусінь капустяної молі другого покоління. Через здатність до швидкого розмноження та нечіткий розподіл поколінь цей шкідник за короткий проміжок часу може завдати суттєвої шкоди посіву.

Знищення рослинних решток, в яких зимує капустяна міль, глибока зяблева оранка та контроль бур'янів з родини Капустяних дозволяють ефективно контролювати її чисельність на полі. Проте, вже при заселенні 10% рослин і чисельності, що перевищує 4-5 гусениць на одну рослину, варто переходити до агрохімічного контролю. Для цього використовують інсектициди на основі альфа-циперметрину (ФастакФатрінНокаут Екстра) тощо.

undefined

Через велику кількість ентомофагів, що харчуються капустяною міллю, високу ефективність також має застосування біопрепаратів та випуск трихограми.

Контроль будь-яких шкідників озимого ріпаку восени матиме високу ефективність у поєднанні з якісною підготовкою ґрунту до сівби та проведенням заходів з контролю бур'янів, насамперед тих, що відносяться до родини Капустяних.

Made with