Триатлон

Триатлон

Ми з вами вже дуже давно звикли, що бур’яни у посівах пшениці вже не є проблемою, але час від часу трапляється таке, що дійсно присутні якісь небажані гості на нашому полі, яких досить важко проконтролювати. В зоні північного степу, там де хазяюємо ми, найбільшою проблемою при посіві пшениці є падалиця стійкого соняшника: стійкого до Clearfield або Expres технології. Чому так? Насамперед тому, що звичайну сульфоніл-сечовину, таку як трибенуронметил, проконтролювати неможливо, адже ці соняшники стійкі до АЛС-інгібіторів, відповідно звичайний Гранстар, який забирає у нас на посівах пшениці майже всі дводольні бур’яни, і робить це досить ефективно, контролювати стійку падалицю соняшника не буде. Але ж Ви скажете: “Можна взяти Пріму, або Діанат, тобто дикамбу”. Так, і Ви будете праві, але що у Пріми, що у Діаната є обмеження по фазі застосування: ці гербіциди не можна застосовувати пізніше 31-ої фази ВВСН пшениці або ячменю. Відповідно до цієї фази, ми дуже рідко маємо сходи соняшника, тобто вгадати майже неможливо. І тут на допомогу приходять саме такі препарати, як Триатлон від АльфаСмартАгро. Ви напевно його вже всі використовували, чи не так?

Даний препарат містить тифенсульферонметил, трибенуронметил і флорасулам. Тобто, грубо кажучи, це Гранстар Голд, до якого додали флорасулам. Флорасулам – це діюча речовина із препарату Дербі, який також застосовується на зернових для контролю дводольних бур’янів із розширеною фазою до прапорцевого листа. Так само і Триатлон має реєстрацію для застосування на зернових культурах (ячменю та пшениці) по фазі до прапорцевого листа. Але Ви не повинні забувати, що будь-який гербіцид для зернових потрібно вносити до того, як зімкнуться рядки, тобто якщо рядки вже зімкнулися, пшеничка сама по собі вже накрила бур’ян, а Ви хочете тут внести гербіцид… Ефективність його буде мінімальною, тому що це називається “зонтичний” ефект: на пшеницю гербіцид буде потрапляти, а на бур’ян – ні. До речі, ви памятаєте що всі ці препарати можна знайти у нашому інтернет-магазині Гровекс?

Але повернемося до Триатлону. Ми маємо великий досвід застосування цього препарату і бажаємо поділитися ним із Вами. Його гектарна норма – 30-50 г, але зазвичай менше 40 г ми не вносимо. До цього препарату обов’язково потрібно додавати прилипачі. Зокрема, від АльфаСмартАгро, він називається Альфалип або Альфалип Екстра. Фасується він у баночки по 0,5кг, відповідно, якщо ми вносимо по 50 г на гектар, то однієї баночки вистачає на 10 га. Офіційно зареєстрований цей препарат на пшениці та ячменю озимому та ярому. Це означає, що на овес офіційної реєстрації немає. До речі, нам у коментарях задавали питання, чи можна використовувати трибенуронметил та тифенсульферонметил у посівах кукурудзи. Відповідь – ні, не можна. Цей препарат тільки для використання на пшениці та ячменю. Тут він контролює найширший спектр бур’янів, у тому числі і стійкі до 2-4Д. Але не треба забувати, що є один дуже стійкий бур’ян – це рутка лікарська. Що ж стосується злакових бур’янів, цей препарат їх не контролює.

Вас усіх мабуть цікавить одне питання – «Чи можна його змішувати?» У своїй практиці маємо досвід змішування із фунгіцидами багатьох компаній BASF, Bayer і, звісно ж, АльфаСмартАгро, ніколи проблем з ним не мали. Але точно не можна їх змішувати із фосфорною органікою, тому що це АЛС-інгібітори.

Що буде, якщо внести рано або пізно? На зернові гербіциди не можна вносити, якщо у вашої рослинки шило або два листочки; можна починати вносити гербіциди коли у вас є уже мінімум два-три листочки. Відповідно, Триатлон вносити по шилу також не можна, тому що ми отримаємо сильний фітотокс і навіть можемо знищити наш посів. Що буде, якщо вносити пізно? Ну, ми з вами повинні розуміти, як агрономи, що чим пізніше ми вносимо препарат, тим більше буде рослина і тим фізично більше потрапить на неї препарату, тим більшим буде для неї стрес. А так як після 31-ої фази у ячменя та пшениці починається генеративний розвиток, відповідно девешки, які ми вносимо, можуть напряму впливати на закладку колоска. Оптимальний розмір каплі, як і для всіх гербіцидів, які вносяться по вегетації – 300 мікрон, а норма виливу 200-400 л. Але якщо ваші форсунки налаштовані правильно, можна використовувати і менші гектарні норми.

Дію Триатлону ви побачите на 10 день після його внесення.

Made with