Тяговий клас тракторів

Тяговий клас тракторів

Сьогодні поговоримо про важку артилерію сільського господарства – трактори. А точніше – його тяговий клас. Це одна із найважливіших характеристик, за якими обирається техніка. Отож у цьому випуску ми вам розкажемо, як визначити тяговий клас трактора. Поїхали!

Поділ за класами потрібен, щоб підлаштуватись під потреби аграрія. Це тип ґрунту та умови експлуатації техніки.

Тяговий клас трактора показує максимальний рівень тягового зусилля, яке може розвинути машина. Його значення вимірюється в тон-силах. При визначенні необхідного класу для господарства враховуються стандартні умови:

– тип ґрунту (наприклад, стерня колосових)

– 20-30% вологості

– твердість

– Коефіцієнт пробуксовування

Усього тягових класів існує 12. Табличку ви бачите нижче. При поділі враховується зусилля трактора, його потужність, середня маса і модель (колісна чи гусенична).

А тепер найцікавіше!

Ми розглянемо кожний показник, який визначає тяговий клас трактора.

Якщо вам потрібен маленький тракторець для роботи на невеликих ділянках, із посівним чи причіпним обладнанням, купуємо трактор 02-04 класів, такий як всім відомий ХТЗ Т-012-й.

Якщо ж потрібен «на всі колеса» майстер, майже для всіх основних робіт: вирощування, обробка, прибирання просапних культур, сміливо беремо трактор 06-2 класів. Вони вважаються найбільш універсальними.

Чи МТЗ 80 або 82 із відомою всім назвою “Білорус” – це приклад високої продуктивності при невеликих запитах. Універсальна техніка, здатна виконувати майже всі види польових робіт, враховуючи спеціалізовані (обробка овочів, буряків, садів). Енергоємні задачі для таких робочих конячок із групи універсально-просапних не страшні. Такі агрегати відрізняються можливістю орати, боронувати і культивувати. Тут і вирішення таких питань, як посів, збирання і транспортні задачі.

Маючи великі площі власних полів, треба обирати більш потужний трактор, який виконуватиме енергоємні операції. Оранка, лущення стерні, меліоративні роботи. Це трактори загального призначення: 3-7 клас. Т150 – радянський трактор, створений Харківським тракторним заводом належить до 3 тягового класу. Його унікальність відзначена у всьому світі. Таку практику успішно повторює за вітчизняним виробником компанія JohnDeere.

Найбільш потужним вважається CASE IH QUADTRAС чи John Deere 9430. 7-й тяговий клас.

Крім того, поділ за групами, який ми вам надали, не єдиний. Трактори можна обирати за призначенням, типом ходової, за основою (є рама чи ні) і за тяговим зусиллям.

Тепер ви в курсі, як дізнатися тяговий клас трактора.

Так чому ж немає універсальної моделі, враховуючи рух технологічного прогресу?

Все дуже просто. Візьміть середнячок за потужністю і він не впорається із поставленими перед ним задачами. А уявіть, якщо під час тієї ж оранки ще й дощ піде! І навпаки, купіть мега-потужний трактор, який з легкістю поробить енергоємні операції. Але страшно уявити, які ви матимете втрати через надмірне споживання технікою палива! Тож якщо не шкода грошей, ви можете мати універсальний трактор із високою потужністю.

Made with