УРОЖАЙ ПШЕНИЦІ - де втрати?

УРОЖАЙ ПШЕНИЦІ - де втрати?

Починається гаряча пора для всіх виробників с/г продукції. А що заважає нам отримати максимальний врожай пшениці і які чинники обмежують наші кілограми зерна на весні?

Спочатку пригадаємо, від чого залежить наша врожайність:

• 1)число рослин на гектар, густота нашого посіву ,

• 2)кількість продуктивних пагонів (коли рослинка розкущилась і утворила колоски),

• 3)кількість зерен в колосі,

• 4)маса 1000 зерен.

Якщо подумати за перший показник на озимих, ми ніяким чином не повпливаємо на нього весною, бо вже все посіяно. Хоча якщо дуууууже потрібно – можемо підсіяти, але про це не сьогодні. А от на останні можемо, це нам під силу. Формування великої кількості пагонів або колосків в подальшому може бути призупинено у зв’язку з недостатньою кількістю вологи, поживних речовин, а можливо, і сонячного світла. І це буде додатковим джерелом стресу. А утворення пагонів, колосків  та якості їх наливу дуже чутливі до сигналів будь-якого стресу, фізичної, хімічної або біологічної природи. Це призводить до утворення меншої кількості продуктивних пагонів і менших за розміром колосків, особливо згубно на ранній стадії розвитку рослини пшениці. Основна маса зернових вирощується в Україні без поливу (в нас говорять на богарІ) і лімітуючим фактором останніми роками, навіть у північних районах виступає волога (в нас на півдні таке трапляється частенько), тому потрібно зберігати її всіма силами та  ефективно витрачати. І ще одним із абіотичних чинників є таке явище як температурний стрес, сьогодні багато хто говорить що “пшениця згоріла”.

До біологічних факторів ризику, які мають найбільший вплив на процес формування пагонів і колосків, відносяться бур’яни, хвороби та шкідники.

Проблема хвороб і шкідників – має значний  вплив на ранніх фазах росту і розвитку, а також в період, коли точка росту переходить з вегетативного режиму в репродуктивний.

І якщо вони з’являються рано та у великій кількості, то можуть обмежити утворення нових пагонів і колосків. Такі проблеми стають помітними пізніше і впливають на процес наливу зерна. Виходячи із погодніх умов зима-весна 2018, коли зима м’яка та волога, а шкідники і хвороби зимували без проблем, потрібно підібрати надійний захист.

Шкода бур’янів буде відчутна на будь-якій стадії росту пшениці. Вони конкурують з пшеницею за воду, мінеральні поживні речовини і сонячну енергію. Є популярний вислів що конкуренція це добре – а от і не завжди. У ранні фази розвитку реакцією пшениці на бур’яни є утворення меншої кількості пагонів і формування менших за розміром колосків. У більш пізніх фазах (кущіння або  росту стебел) через конкуренцію з бур’янами пшениця може призупинити зростання тих пагонів, які менші за розміром, або вона їх відбила пізніше, і котрі в інших умовах могли б утворити нормальні колоски з зерном.

Ми поговорили про чинники, які обмежують врожай озимих навесні (і не лише озимих). Грунт нашої зони поповнюється вологою все більше і більше, а знайомі землевласники розраховують на гарний урожай у 2018. Не забувайте про захист своїх посівів.

Made with