Урожайність соняшнику
В останні роки виробництво соняшнику завдяки високій рентабельності неухильно зростає. Але зростання посівної площі, на жаль, не привів до збільшення валового збору насіння. Соняшник, як і будь-яка інша рослина, має генетичний потенціал врожайності. У наш час він становить 9-18 ц / га. Причинами низького врожаю насіння соняшнику є порушення комплексу заходів його вирощування: організаційно-господарських, агротехнічних і інших. У свою чергу, господарства, які вирощують соняшник за інтенсивною технологією, мають врожайність 34-35 ц / га, а в умовах зрошення - 38-42 ц / га.
Тому для вирішення проблеми збільшення валових зборів насіння соняшнику, як і рівним чином поліпшення його якісних показників, запропоновано цілий потік прийомів. Зокрема, велике значення має використання високоврожайних сортів і гібридів, мульчування міжрядь, обробка грунту, раціональне застосування добрив, засобів захисту від бур'янів, оптимальне розміщення рослин на площі, густоті сівби і інше. За рахунок реалізації перерахованих прийомів можливе збільшення врожайності соняшнику на 5-8 ц / га.
Таким чином, для того, щоб вирощування соняшнику було рентабельним, необхідно дотримуватися кількох догм.
Під час посіву приділяти увагу обробці землі: для прискореного вкорінення і розвитку стрижневих коренів. Якщо ранній посів, то температура грунту досягає (> 8 ° C). Приділяти увагу якості насіння, адже необхідно отримати максимальні сходи. Рівномірна густота посіву. Також збільшити норму висіву на 5-10% по відношенню до очікуваних сходів. Це все відноситься тільки до першого етапу, і так би мовити до першої догмі.
По-друге, потрібно визначити необхідну густоту посіву на гектар. Для цього потрібно прагнення до хорошого густоті посіву: оптимальні сходи від 55 000 до 65 000 рослин на гектар і ширина міжрядь 70 см.
По-третє, дуже важливим етапом є боротьба з бур'янами. Так як погано оброблену ділянку може втратити від 10 до 20% врожайності, в залежності від ситуації.
Також, застосовуючи азот, потрібно бути гранично точним. Надмірне використання призводить до втрат в розмірі 50 € / га. Недостатнє використання, в свою чергу, призводить до втрат в розмірі від 4 до 6 ц / га.
Не варто забувати про незамінний мікроелементі - бор. При дефіциті бору втрата врожайності може досягати від 20 до 30%, і до 5 одиниць відбувається зниження вмісту олії. Тому 80% ділянки вимагає внесення бору.
Заключним етапом стане збирання врожаю. Важливим є те, що вона, як і всі попередні фактори, повинна проводиться своєчасно. Тому необхідно проводити збір врожаю при вологості зерна від 9 до 11% (верхні листки ще жовті та жовто-коричнева кошик). У свою чергу занадто пізній збір (суха кошик) веде до втрат врожайності (від 5 до 10%).