Увага! ВІЛТ на кукурудзі

Увага! ВІЛТ на кукурудзі

Вілт, або бактеріальне в’янення кукурудзи – захворювання поширене по всій земній кулі, зокрема в США, Канаді, Мексиці, Південній Америці, Італії і т.д.

Але, так як торгові відносини і ввезення насіння імпортної кукурудзи в Україні збільшується, небезпека поширення цього бактеріозу в нашій країні зростає.

Збудником цієї неприємної хвороби є палички Bacterium stewarti, розміром 0,5-0,7 × 1,0-2,0 мкм, що зустрічаються поодиноко, парами або у вигляді коротких ланцюжків, нерухомі, мають капсули, які не спороутворюючі, факультативні анаероби. Оптимальна температура для їх росту 30° С, максимальна 39° С, мінімум, який потрібен для їх росту – це 8-9° С, гинуть при 53° С.

Для того, щоб визначити уражена рослина бактеріальним вілтом чи ні, потрібно придивитися чи не виділяється при зрізанні стебла або листя жовта бактеріальна маса. Якщо ж уражену ділянку зрізу помістити в краплю води на предметне скло, під мікроскопом можна побачити гущу бактерій, які випливають з судин.

Тому, щоб уникнути зараження посівів бактеріальним вілтом, потрібно проводити їх ретельне обстеження в три терміни.

По-перше, в фазу сходів – 3-4 листи – може спостерігатися пожовтіння і в’янення проростків.

Далі, в період викидання волоті – на листках з’являються блідо-зелені водянисті смуги, які поступово темніють. На уражених рослинах волоті білого кольору. Тут же при зрізі стебла можливе витікання слизу жовтого кольору, що містить бактерії.

За два тижні до збирання врожаю помітні плями і поздовжні смуги жовтого і коричневого кольору на листках, стеблах, обгортках качанів, невиповнені качани.

На випадок, якщо захворювання виявляють на невеликій ділянці, то всі рослини скошують і спалюють на зараженій території. При цьому необхідно ретельно обстежити рослини кукурудзи в місцевості, що примикає до зараженої ділянки. Що важливо, після цього посів кукурудзи на даному полі допускається не раніше, ніж через 3 роки. Профілактичними заходами є знищення рослинних залишків після збирання, боротьба з бур’янами, дотримання сівозміни, оптимальні строки сівби.

Таким чином, щоб уникнути катастрофічних наслідків, які тягне за собою бактеріальний вілт, потрібно заздалегідь подумати про використання стійких сортів і насіння вільних від збудника, також практикують раннє обприскування інсектицидами для зниження чисельності популяції переносників.

Made with