Вертикальний обробіток грунту (Verti-till)

Вертикальний обробіток грунту (Verti-till)

Сьогодні ми поговоримо про вертикальний обробіток грунту або Verti-till. Це відносно новий вид технології обробітку грунту. Він має великі перспективи у майбутньому. Родючі грунти – безцінний скарб нашої країни. І це ні для кого не секрет. Не секретом залишається і те, що за останні 20 років іде зниження родючості та деградація грунтів. Усе це – наслідки інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, і не лише в Україні, а й у всьому світі. Люди давно шукають ідеальний обробіток грунту. Пригадаємо спочатку класичну технологію із використанням плугів, пізніше безвідвальну (не обертаючи пласти грунту) з використанням глибокорозпушувачів, наступним кроком була відмова від деяких обробітків – No-till, але вона також не скрізь прижилась. Більш сучасним можна назвати Strip-till та Mini-till. Чому так? Навіщо нам стільки технологій і безліч агрегатів? Відповідь одна – нам потрібна ідеальна технологія і ми постійно в пошуку. Правда, ідеальна технологія для нас і для іншої країни, візьмемо, наприклад, Німеччину, де кількість вологи до 1000 мм в рік будуть суттєво відрізнятися.

Давай повернемось до Verti-till. З’явилась в світі така технологія на початку ХХІ ст. у США і Канаді, коли у 2003 році був представлений новий грунтообробний агрегат RTS від компанії Salford. Такий агрегат поєднав у собі кращі якості культиватора та дискової борони, він може працювати із різними рослинними рештками, не забиваючи робочі органи, а також обробляти пересушений, перезволожений і мерзлий грунт. Ви запитаєте: “Ти дозволиш працювати у сухому грунті?” Мабуть, що так.

Основні робочі органи – це дискові хвилясті ножі, які встановлені на індивідуальній пружинній стійці, які працюють на високих швидкостях із високими навантаженнями. Особливість култерів у тому, що вони створюють постійну вібрацію, яка поширюється на більш глибокі і щільніші шари грунту, нагадуючи принцип відбійного молотка, подрібнюючи грунт навколо оброблювальної зони і залишаючи в ньому мікротріщини, це дає можливість повітрю, волозі і корінню краще проникати у грунт.

Задня частина такого агрегату складається із важкої пружинної зубової борони і вичісуючого пластинчасто-ребристого котка, який завершує роботу култерів. Що ми маємо у завершенні – якісне подрібнення і розміщення рослинних рештків у верхніх шарах грунту до 4 см. Виконуються умови грунтозахисних технологій, а за рахунок пожнивних решток іде зменшення випаровування вологи та краще її нагромадження в нижні шари. Активізується якісна робота мікроорганізмів. На відміну від класичного обробітку, де іде обертання пласта, пошарове ущільнення, і вигляд чистого поля без рослинних решток.

Ще одним пунктом потрібно виділити ресурсозбереження, адже виробники пропопонують використання палива вдвічі менше (6-7л). Також потрібно відмітити, що агрегат працює за середньої швидкості 15 км/год, але може обробляти до 180 га/добу. Таким агрегатом можна працювати із ранньої весни і до морозів.

Крім основного обробітку, такою машиною можна проводити передпосівний обробіток, кажуть, нічого крутішого не бачили, ложе рівнесеньке – ідеально, грунт не премішує, тобто вологий нижче і сухий на поверхні не змішує (не висушує), що гарантує нам якісні дружні сходи.

Ресурсоощадний, швидкісний, грунтозберігаючий: ми говорили про якісне подрібнення і перемішування рослинних решток із грунтом, а також покращує вологопроникнення та зменшує випаровування води під час вегетації.

Іще він шикарний для передпосівного обробітку. Так, досить його вихваляти. Давайте поговоримо про недоліки. У Вас буде запитання – а як внести добрива, адже тепер їх не розкидати і не заорати. У такому випадку, мабуть, буде краще використати спеціальний агрегат і внести їх стрічково по навігації.

І діло підійшло до висновку. Друзі, кожен обирає сам, але зверніть увагу на принцип роботи і переваги даного агрегата. Він дійсно крутий. А якщо говорити про недоліки, внесення добрив – я не готова до недоліків віднести цю функцію. Адже це не передбачається даним агрегатом.

Made with