Вибір ФАО кукурудзи для малого господарства

Вибір ФАО кукурудзи для малого господарства

Перше на що треба звернути увагу – це наявність сушки або можливості досушувати кукурудзу. Якщо Ви можете досушити кукурудзу після збору, то це матеріал не для Вас. Адже саме наявність сушок і є тим самим критичним фактором, що дозволяє сіяти кукурудзу з великим ФАО, яка пізно достигає, повільно сохне, і, як наслідок, довго займає поле.

Тому, якщо Ви не маєте сушки, то рекомендуємо використовувати гібриди з оптимальним ФАО, або навіть трошки менше оптимального. Адже тоно-відсотки в нашій державі дуже сильно «кусаються».

При здачі на елеватор мокрого зерна кукурудзи з Вас вирахують за кожен % надмірної вологи. Зазвичай результат виходить такий, що економічно вигідно було б скосити менше, але сухішого зерна.

Від чого залежить оптимальне ФАО для регіону?

Насамперед – це ґрунтово-кліматичні умови. В Україні вони приблизно відповідають природним зонам – степ, лісостеп та ін. Адже залежно від умов зволоження та суми активних температур, залежить можливість формувати урожай. Не тільки кукурудзи, а і всіх культур взагалі. Наприклад, для моєї зони північного степу оптимальним показником ФАО є 300-330 одиниць. Це означає, що, обираючи насіння кукурудзи з ФАО 300, я повністю мінімізую ризик переплатити величезні % за сушку. Так, можливо, я зберу на тону чи півтори менше ніж ті, хто посіє кукурудзу з ФАО 390. Але в кінцевому результаті у 90% випадків залік по грошах буде приблизно однаковим. А можливо в мене і кращий.

Рекомендуємо зважати на оптимальний показник ФАО саме для Вашого регіону. А матеріал про оптимальні показники ФАО по всіх зонах України – вийде найближчим часом. Посилання знайдете під відео.

Made with