Використання регуляторів росту на посівах озимих

Використання регуляторів росту на посівах озимих

В Україні, особливо на Півдні, в посівах озимих спостерігається досить неприємна для аграріїв ситуація. На початку весни відбувається швидке підвищення середньодобових температур, що призводить до інтенсивного розвитку озимих. У зв'язку з чим рослини швидко проходять фази розвитку, і не завжди формують оптимальну кількість продуктивних пагонів (а озимий ячмінь інколи не встигає сформувати достатню товщину стебла). Всі ці фактори призводять до зменшення потенційної врожайності культур.

Для запобігання цьому ефективним є внесення регуляторів росту. Оптимальним є триразове внесення даних препаратів в три різні часові проміжки:

  • 21-23 фази BBCH, тобто початок кущення;
  • в 30-32 фази BBCH, на початку виходу зернових колосових у трубку;
  • під час виходу прапорцевого листка (37-39 фази ВВСН).

Внесення регуляторів росту, в кожен із цих таймінгів має конкретну мету. Так, внесення в перший часовий проміжок пригальмовує ріст основного пагона, що стимулює рослину сформувати додаткові продуктивні пагони. До речі, якщо погодні умови або фінанси не дозволяють провести триразове внесення регуляторів росту, то доцільним є проведення одного обробітку саме в цей період. Внесення регуляторів під час другого таймінгу зменшує довжину і збільшує міцність 1-3 міжвузлів та запобігає виляганню посівів на рівні основи стебла. А обробіток регуляторами під час виходу прапорцевого листка зменшує довжину та збільшує міцність соломини на рівні 3-5 міжвузлів і запобігає виляганню посівів і зламуванню колоса.

Зрозуміло, що при внесенні регуляторів росту потрібно пам'ятати, що на ефективність використання даних препаратів впливають погодні умови. Насамперед, температурний режим. Оптимальною температурою для їх внесення є +10˚...+15˚C. До того ж, більшість ріст-регуляторів є продуктами з інтенсивним поглинанням. Вони миттєво поглинаються рослиною і є фотостабільними. Тож, при їх внесенні потрібно, щоб була сонячна погода, або щоб внесення відбувалося вранці. Це допоможе отримати максимальну ефективність від препарату. Регулятори росту не рекомендується вносити, коли рослини перебувають в стресі, або коли протягом доби після внесення прогнозуються заморозки. Недотримання цієї вимоги може призвести до десикації посіву.

Своєчасне внесення регуляторів росту з дотриманням усіх умов збереже Ваші посіви від полягання, дасть змогу сформувати рослині більшу кількість продуктивних пагонів та зменшить втрати врожаю при збиранні.

Made with