Вилягання пшениці. Як уникнути?

Вилягання пшениці. Як уникнути?

Якщо Ви той фермер,в якого в цьому році плануються високі врожаї пшениці чи ячменю, адже посіви не були пошкоджені морозами, то Вам пощастило і тема рістрегуляції буде для Вас актуальною. При інтенсивних технологіях часто виникає потреба у повторному внесенні регуляторів росту до повного формування колосу для того, щоб вберегти свої посіви від вилягання і Вам не прийшлось в сезон думати про флексі-жатку чи рахувати втрати врожаю.

Тому саме зараз, у фазу прапорцевого листа на пшениці пора замислитись про внесення рістрегуляторів. 37-39 фаза за шкалою ВВСН - це період, коли спочатку з’являється скручений прапорцевий листок, потім він майже повністю розвивається і починається формування колосу. Часто до того моменту, поки сформується колос, в посушливих регіонах України є потреба в азотному підживленні пшениці, адже в таких кліматичних умовах фаза формування зернівок доволі коротка.

Дуже велике значення у цей період буде надаватись не тільки підживленню, але й захисту прапорцевого листа. Препарати пролонгованої дії разом із внесеним азотом допоможуть сформувати високу масу 1000 зерен і натури зерна.

undefined

Тому якщо ви дотримуєтесь інтенсивної технології вирощування, у вас була гарна закладка з осені та високий рівень азотного живлення, у 37-39 фазу пшениці саме час проаналізувати всі ризики вилягання посівів і втрати колосу. Зазвичай таке може статися при використанні високоінтенсивних технологій. Колос до збору врожаю стає важчим, стебло подовжується, центр ваги зміщується догори і маємо всі шанси побачити таке явище, яке в народі називають “ячмінь поклював”. Це коли колос під своєю вагою хилиться донизу, ламаючи стебло. В результаті колоски або зігнуті, або ламаються при проходженні жатки.

Щоб попередити такі наслідки, доречним буде використання рістрегуляторів. Навіть при внесенні їх у 31 фазу немає гарантій, що посіви не повилягають. Адже за рахунок скорочення перших міжвузлів рослина намагатиметься компенсувати свій ріст розвитком верхніх. Тут мова йтиме про друге внесення регуляторів росту - з 37 по 39 фазу. Цим внесенням ми маємо добитись скорочення останнього міжвузля, в тому числі й підколоскового стрижня - відстані до колоска. 

Отже, що нам дає друге внесення рістрегулятора?

  1. додаткове скорочення і укріплення верхнього міжвузля;
  2. укріплення і скорочення підколосового стрижня;
  3. потовщення стінок соломини;
  4. максимально вирівняний стеблестій;

  При виборі регуляторів росту на пшеницю та ячмінь треба розуміти, що функції вони виконують однакові, але може бути різний принцип роботи в залежності від діючих речовин, що входять до їх складу. Для застосування по прапорцевому листу рекомендуємо перевірений на власному досвіді Медакс Топ. Він є абсолютно універсальним і толерантним до культури. 300 г/л мепікват-хлориду і 50 г/л прогексадіону кальцію забезпечують високу ефективність під час позитивних температур. Медак Топ уповільнює біосинтез гіберелінів (фітогормонів, які відповідають за подовження клітин), забезпечує вкорочення міжвузлів, збільшує товщину і щільність стінок соломинки, підвищує механічну стійкість до вилягання.

Також перевірений в роботі препарат 

Моддус 250, який так само толерантний до культури і містить у своєму складі 250 г/л тринексапак-етилу. Препарат має ретардантну дію, всмоктується рослиною протягом двох годин, і просувається до точок росту. При дотриманні всіх рекомендацій використання резистентність не виникає. Моддус 250 потовщує стінки і скорочує довжину міжвузлів стебла, підвищує стійкість рослини до вилягання. При збігу термінів застосування, регулятор росту можна застосовувати спільно з безліччю препаратів, крім тих пестицидів, в складі яких знаходиться Дикамба і 2,4-Д. Для безпеки посівів, перед кожним суміщенням будь-якого рістрегулятора з іншими препаратами треба проводити перевірку на сумісність.

Але найперше, що треба пам’ятати перед застосуванням рістрегуляторів, ними дуже легко нашкодити своїм посівам, якщо не дотримуватись правил їх використання: не вносити, коли рослина в стресі, дотримуватись температурних режимів, фази застосування, норми виливу препарату і основних правил приготування бакового розчину. Пам’ятайте, що застосування регуляторів росту для будь-якої культури - сильний стрес, який при сумісності з іншими стресовими факторами може значно знизити Ваш урожай замість того, щоб його підвищити.

undefined
Made with