Виробництво карбаміду

Виробництво карбаміду

На шляху розвитку людства, а також розвитку землеробства ми вже прийшли до того, що наші рослини досягнули своєї максимальної врожайності у природніх умовах, населення зростало, і у процесі науково-технологічного прогресу було винайдено мінеральні добрива. На сьогодні важко уявити як виростити пшеницю 10 т чи кукурудзу 15 т без добрив. Сьогодні хотілося б поговорити частково про N, а точніше про виробництво такого популярного добрива як карбамід.Карбамід – відсоток N – 46 у амідній формі.З агрономічної точки зору – це універсальне азотне добриво, яке можна використовувати на всіх типах грунтів та під всі культури. Про карбамід ми говорили у попередніх випусках, отож заходьте і дивіться, а сьогодні ми поговоримо про його виробництво.1) Синтез;2) Рецикл;3) Випаровування і гранулювання;4) Адсорбція і десорбція, гідроліз.Протягом останнього століття змінювалась технологія та схема синтезу карбаміду, і на сьогодні є різні схеми виробництва такого добрива чи, назвемо точніше, речовини.Карбамід отримують синтетичним шляхом із аміаку, двоокису вуглецю, в основі виробництва лежить реакція Базарова, де дві молекули аміаку з’єднуються з одною молекулою вуглекислого газу з утворенням карбаміду.

Але реакція така проходить у два етапи. Починається вона з утворення карбамату амонію.

Для цього потрібен тиск 13,4-14,7 мПа і температура 170-171С у системі синтезу, а тепло, яке виділяється, іде для формування пару.

Наступний етап – утворення карбаміду із карбамату амонію у колоні синтезу за t 180-185С і тиску 13,3 -14,7мПа. Реакція дегідротації карбамата амонію протікає при таких умовах протягом години.

Так як реакції зворотні, утворюються і аміак, і вода, і велика кількість енергії. Якщо вам будуть цікаві детальніші процеси – пишіть нам. А зараз ви зрозуміли, що спочатку аміак і вуглекислий газ піддаються сильному тиску у 200 атмосфер. Потім отримані рідкі суміші (карбамата і карбаміда) поступають в реактор, де подаються в грануляційну башту. Там, піднімаючись вгору по трубах, рухає суміш, відриваючись по краплині, падає, і за той час, поки краплина летить донизу, вона із рідкого стану переходить у твердий. Це і є готові гранули карбаміду, які далі фасуються у мішки та бігбеги і транспортуються.

Made with