Вівсюг на пшениці. Методи боротьби

Вівсюг на пшениці. Методи боротьби

Вівсюг звичайний (Avena fatua) - однорічний злісний бур'ян з родини Злакових. Найбільшої шкоди він завдає у посівах ярих та озимих зернових колосових культур. Головними проблемами при засміченості посівів озимої пшениці цим бур'яном є зниження обсягів врожаю та важка відокремлюваність його насіння від насіння пшениці після збирання, що знижує товарну якість зібраної з поля продукції та призводить до додаткових витрат на очищення і сортування насіння. Економічним порогом шкодочинності вівсюга у посівах озимої пшениці є наявність 20 рослин на 1 м² поля.

Додатковою проблемою у контролі вівсюга є його висока плодючість (дає 400-600 зернівок за сезон), невибагливість до ґрунтово-кліматичних умов (засмічує посіви по всій територій України) та висока життєздатність. На поверхні ґрунту насіння вівсюга зберігає можливість до проростання протягом 3-4 років, а загорнуте у ґрунт - до 7-8 років, у залежності від типу ґрунтів. Температура проростання насіння вкрай низька, та становить +1...+2°C, а оптимальна +16...+20°C. Завдяки розгалуженій кореневій системі дістає вологу зі значної глибини, тож є досить посухостійким. У посівах зернових колосових вівсюг успішно конкурує за воду, світло та поживні речовини, пригнічуючи паростки інших рослин.

Агротехнічними заходами контролю вівсюга у посівах озимої пшениці є:

  1. дотримання строків посіву;
  2. проведення передпосівного зяблевого обробітку;
  3. післясходове боронування посівів;
  4. дотримання сівозміни;
  5. поля з високим рівнем забур'яненості вівсюгом варто займати просапними культурами, що дасть змогу суттєво скоротити його чисельність під час механічних обробок (методом виснаження).

Хімічний метод контролю вівсюга полягає у обприскуванні посівів навесні грамініцидами по вегетуючих бур'янах, починаючи з фази 2 листків та до кінця кущіння бур'яну (незалежно від фази розвитку культури). Найкраще використовувати препарати на основі таких діючих речовин, як феноксапроп-П-етил, клодинафоп-пропаргіл тощо. Для боротьби з вівсюгом можемо порекомендувати перевірений післясходовий гербіцид Пума Супер. Він має високу ефективність впливу на злакові бур'яни у посівах пшениці, ячменю, жита, тритикале. Обприскуйте ним посіви по вегетуючих бур’янах, починаючи з фази 2-го листка до фази виходу в трубку.Пам'ятайте, що найбільш ефективним контроль вівсюга у посівах озимої пшениці буде виключно у разі поєднання агротехнічних та хімічних способів.

undefined
Made with