Внесення азоту в міжряддя по вегетації

Внесення азоту в міжряддя по вегетації

Починаючи від фази 6 листків на кукурудзі і від 10 листків на соняшнику, культури починають інтенсивно рости, нарощувати свою вегетативну масу. І для нормального розвитку їм потрібен будуючий елемент. Серед таких елементів - азот, сірка, кальцій тощо. Тому важливо в період активного росту забезпечити рослину необхідним живленням. Тим більше, що одразу після того, як соняшник наростить вегетативну масу, він почне формувати генеративні органи. А для гарної закладки кошика ця культура має отримати азот в доступній формі. Тому, враховуючи, що азот - дуже рухливий у грунті, найкращим варіантом буде міжрядне внесення азоту прямо в прикореневу зону. При цьому сприятливим фактором під час внесення азоту в міжряддя буде дощ, підвищений рівень вологи. Так добриво краще поглинеться кореневою системою, адже через капіляри в грунті швидко потрапить у рослину.

Підживлення соняшнику азотними добривами дозволяє підвищити рівень врожайності культури та покращує стан посіву. Цей спосіб внесення добрив є традиційним. Його проведення доцільно проводити насамперед у регіонах з достатнім рівнем зволоження, адже в регіонах з посушливими умовами він має досить низький рівень ефективності. В першу чергу такий спосіб підживлення соняшнику застосовують, якщо азотні добрива не вносили з осені.

undefined

Для внесення азоту в міжряддя Вам знадобиться спеціальний агрегат для міжрядного внесення добрив. На сьогодні є різна техніка для внесення рідких комплексних добрив прямо під рослину: дисками, трубками, методом ін’єкційного внесення добрив. Варіантів безліч. Ви можете обрати більш сучасний чи традиційний метод в залежності від закладеного бюджету і поставлених цілей.Проводять міжрядне підживлення соняшнику одночасно з першим міжрядним обробітком ґрунту, під час утворення у культури двох-трьох пар листків. Зазвичай в цей період вносять азотно-фосфорне або повне мінеральне добриво з розрахунку 20-30 кг/га діючої речовини. Внесення добрива проводиться із заробкою його на глибину 10-12 см на відстані 20-25 см від рослини. Це дозволяє зменшити непродуктивні втрати добрив через випаровування, вивітрювання та розкладання під дією сонячних променів. За потреби під час міжрядного підживлення до азотних добрив додають мікродобрива.

undefined

ВАЖЛИВО! Внесення азотних добрив за недостатнього рівня продуктивної вологи в ґрунті не має жодної ефективності та є марної тратою коштів і часу!

Найкраще для підживлення соняшнику азотом в цей період підходять рідкі добрива на кшталт КАС. По-перше, це добриво має у своєму складі усі три форми азоту, що їх потребує соняшник (нітратну, амідну та амонійну), завдяки чому рослини отримують за одне внесення як швидкий, так і пролонгований азот. По-друге, внесення рідких азотних добрив під міжрядну культивацію дозволяє відразу заробляти їх в ґрунт, що зводить непродуктивні втрати до мінімуму.

Серед твердих добрив, які використовують для внесення у міжряддя соняшнику, найкраще використовувати амофос, сульфат амонію, аміачну селітру тощо.

Вибір азотного добрива для внесення в міжряддя соняшнику повинен базуватися на потребі рослини у одно- або багатокомпонентних добривах, стані посіву, вартості внесення одиниці діючої речовини добрива на гектар.

Made with